Skip to main content

Turtips til helgen: Kjekstadmarka rundt på to hjul

Gullaugkleiva er et fint utgangspunkt for sykkelturer i og rundt Kjekstadmarka.
Foto: Eivind Molde

Denne uken tar vi 3 mil på sykkelsetet gjennom Asker, Røyken og Lier.

Selv om kun en liten del av turen går inne i skogen, har vi hele tiden nærkontakt med marka fra sykkelsetet. Vi sykler gjennom vakkert kulturlandskap, forbi vann, utsiktspunkter og i en nedlagt jernbanetrasé. Litt på offentlig vei, men mest på gang- og sykkelvei.

Turen er på 33 kilometer og går rundt Kjekstadmarka.
Foto: Ole Listuen

Togstasjonen på Heggedal er startpunkt for turen, som begynner i flatt terreng på veien parallelt med jernbanelinjen. Like før Hallenskog tar vi av til høyre og inn på grusveien. Den heter Plankedalsveien, og vi fortsetter på den og etter hvert Oppsals vei gjennom et boligområde. Ved enden av veien triller vi sykkelen på en liten sti, krysser en bekk, før vi setter oss på setet igjen. Deretter tar vi oss frem på skogsbilveien mot et nytt boligområde.

Oldtidsveien fra Spikkestad går gjennom nydelig kulturlandskap.
Foto: Eivind Molde

Herfra kommer vi til Røyken stasjon ved først å sykle Heggveien frem til Spikkestadveien. Før du kommer frem til stasjonen har du kommet nær elven Hegga (også kalt Skithegga) flere ganger. Veien videre går til neste stasjon, Spikkestad. Den når vi ved først å sykle opp Kjekstadveien, forbi Røyken kirke og videre til Transet. Vi kommer nå inn på Oldtidsveien, som går gjennom vakkert kulturlandskap til Spikkestad.

Sykkel har erstattet tog.
Foto: Erik Unneberg

Fra nordsiden av stasjonen sykler vi så vestover til Gullaugkleiva, og her begynner moroa for alvor. Vi kommer inn på en nedlagt jernbanetrasé, som er omgjort til turvei. Om vinteren prepareres det skiløype her. Traseen har grus som underlag, og er lett å sykle. Det er ingen oppoverbakker frem til Reistad. På veien passerer vi nedlagte stasjoner og sykler gjennom små tunneler og under broer. Flere steder er det satt opp benker, der det er mulig å ta en pause og nyte utsikten mot Drammen og Drammensfjorden.

En gang gikk Drammensbanen her. Nå er traseen en populær turvei. Om vinteren går det skiløype på veien. Utsikten mot Lierdalen er upåklagelig.
Foto: Eivind Molde

Fra Reistad blir det tøft opp Lierbakkene. Her følger vi asfaltert sykkelvei parallelt med bilveien. Ved Damtjern er den verste stigningen unnagjort, og sommerstid er det fint å ta en dukkert her. Både på vest- og sørsiden er det tilrettelagte leirplasser.

Vi passerer Damtjern med mange fine rasteplasser.
Foto: Eivind Molde

Ferden videre fortsetter på sykkelvei østover mot Gjellebekk ved Liertoppen kjøpesenter, og tar så en sving under E18 og bort til Heia. Da har vi også krysset grensen mellom Kjekstadmarka og Vestmarka. Det er ikke lenge vi oppholder oss på nordsiden av motorveien, for etter noen hundre meter på Gamle Drammensvei sykler vi over regnbuebroen og fortsetter østover mot Dikemark.

Der passerer vi Ulvenvannet, Nordvannet og Verkensvannet og fortsetter på Dikemarkveien frem til Skjellestad. Her tar vi til høyre inn på skogsbilveien som leder frem til et sørligere punkt på Dikemarkveien (sydvest for Gjellumvannet). Det siste stykket er det bratt utfor. Etter nærmere 33 kilometer svinger vi til høyre og er snart fremme ved Heggedal stasjon, der turen startet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.