Skip to main content

Turforslagene for hjemmepåsken

Mange benytter påsken til å ta sesongens siste skitur.

Mange benytter påsken til å ta sesongens siste skitur. 

Foto: TORGEIR STRANDHAGEN

Den avlyste påskeferien på hytta med venner, kan i stedet bli en fin mulighet til å utforske nye turområder i distriktet ditt. 

I en nasjonal Ipsos-undersøkelse for Gjensidige svarte syv av ti at de skal holde seg hjemme i påskeferien.

Daglig leder i DNT Oslo og omegn, Henning Hoff Wikborg håper at folk likevel kommer seg mye ut, og nyter friluftslivet i påsken.

– Det er jo en helt spektakulær tid for å være ute nå på våren! sier Wiborg entusiastisk.

Hans beste anbefaling for folk i Asker og Bærum er å benytte seg av distriktets mange kyststier i påsken. Selv har han begynt å pusse på sykkelen som han regner med han skal få noen fine turer fremover, forteller han.

Henning Hoff Wikborg i DNT

Henning Hoff Wikborg i DNT

Foto: INNSENDT

– Vi har stengt alle våre betjente anlegg, og håper på en bedring i situasjonen utover våren og sommeren sånn at mange heller kan besøke oss da, sier Wiborg.

Fortsatt snø i høyden

Skiforeningen melder om raskt skiftende snøforhold i marka, men at det er fortsatt fine løyper i høyden og i nordlige områder. I lavlandet i sør er det derimot enten mye is eller skrinne forhold.

– Skisesongen i lavere strøk og i det meste av Bærumsmarka er over, og løypene her blir ikke videre preparert, sier løypesjef i skiforeningen Hege Sheriff. 

Hun anbefaler folk å følge med på føremeldingen på skiforeningens nettside for å finne de beste forholdene.

Vestmarksetra til Sollihøgda er en populær løype for skientusiastene som vil ta en langtur. Denne turen er på 16 km én vei, og du kan beregne fire timer på etappen ifølge ut.no.

Løypene i Lommedalen ble sist preparert på tirsdag morgen, og i Asker har både kunstsnøen på Eidsletta, og skogsbilveien på Kjekstadmarka fortsatt bra med snø. 

-Vi har måtte vente med å preparere noen løyper på grunn av mildværet, men  vi setter i gang igjen for fullt når det blir nattefrost og det tørker opp, sier Sheriff.

Fra Solli i Asker ble så å si hele løypenettet kjørt mandag med godt resultat.

– Vi vil prøve å få kjørt opp igjen senere i påsken. Egentlig skulle vi kjørt onsdag, men nå er det meldt regn og da vil vi bare ødelegge løypene hvis vi kjører. Blir det bedre er vi klare til å ta en runde mot helgen, sa Skiforeningens løypebas ved Solli, Jonathan Roll til Budstikka tirsdag.

Lett til fots

På truger, kan en runde på 10 km fra Guriby, via Rognlia være et godt alternativ. Denne turen kan også fint tas resten av året og ankomsten er enkel med buss fra Sandvika.

For en tur i litt lettere terreng kan Nedre Gupu være et fint mål både for barn, voksne og seniorer. Du finner gode startpunkt på begge sider av kommunegrensen. Det tar ca. én time å gå fra Semsveien utfartsparkering, men hvis du i stedet går rundt Semsvannet, forlenges turen med ca. tre kilometer. 

Aktiviteter og bål på Nedre Gupu i regi av DNT/Bærum turlag.

Aktiviteter og bål på Nedre Gupu i regi av DNT/Bærum turlag.

Foto: Knut Bjerke

Med barnevogn kan trilleturer til Grini Mølle ved Østernvann, eller en runde rundt Brønnøya på Nesøya være både lett tilgjengelig, og byr på fine naturopplevelser for nybakte mødre og fedre.

DNT Oslo arrangerer påskejakten på Fornebu, der det er satt ut poster med oppgaver for litt eldre barn, og som kan tas i vilkårlig rekkefølge. Avhengig av rutevalg blir turen seks kilometer om man skal gå til alle postene. Du må ha tilgang til nett, og laste ned appen Teachout for å løse oppgavene.

Toppvandring i Hurum

Vil du ha en større utfordring, kan en toppvandring i Hurumlandet helt sør i Asker være noe. 

Fra Grønsand Gjestegård kan du gå rundt Aklangen og videre til Stikkvann. Det er bratt og noe krevende sti på vei opp mot Stikkvannskollen, som er det høyeste punktet i Hurumlandet med sine 361 meter over havet, ifølge ut.no. 

Grønsand Gjestegård

Grønsand Gjestegård

Foto: KARL BRAANAAS

På en god klarværsdag er det fantastisk utsikt der ifølge Asker Turlag som også arrangerer turer dit, men da vanligvis noe senere på våren. På veien tilbake kan du ta turen innom Bjønnåsen, med utsikt nordover mot Vardåsen i Asker. 

Her er det imidlertid krevende å komme seg frem.

– Det har vært mye snø og nå er vi i en overgangsfase nå med snøsmeltingen og stedvis islagte stier, men det er absolutt mulig å komme seg dit, forteller styreleder Hans Oddvar Augedal i Asker Turlag.

Augedal er enig med Wiborg i DNT Oslo, og anbefaler også kyststiene i Asker som sikrest med tanke på forholdene nå. 

– Nå begynner blåveisen å komme langs kysten, og det er fantastisk å følge kysten både mot sørspissen av Hurumlandet eller på vestsiden med utgangspunkt fra Holmsbu Hotell, sier styrelederen i Asker turlag. 

Hvis en topptur i Bærum er å foretrekke, kan 630 høydemeter på 14 km oppleves på en rundtur mellom Gråmagan, Nordre- og Søndre Kolsåstopp.

Søndre Kolsåstopp har fin utsikt på godværsdager, men lave skyer kan også gi en spesiell turopplevelse.

Søndre Kolsåstopp har fin utsikt på godværsdager, men lave skyer kan også gi en spesiell turopplevelse.

Foto: Magnus Ross

Her kan du starte turen ved Avløs T-bane, gå forbi Hestebråtan og følge sti til Gråmagan bygdeborg. Bærum Turlag anbefaler her bruk av brodder eller sko med pigger for turen som regnes og har en lengde på 13 km.

For flere turtips i påsken har Bærum Turlag lagt ut sine beste turtips på sine nettsider.

Fint langs kyststien i Asker om våren, her ved populære Hvalstrand sist søndag.

Fint langs kyststien i Asker om våren, her ved populære Hvalstrand sist søndag. 

Foto: Karianne Steinsland
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.