Skip to main content

Turforslag: Endelig full vinter igjen

Det er flott vinterstemning på Greinehytta nå. Et fint turmål for hele familien.

Foto: Erik Unneberg

Denne uken kan du velge langtur til Løvlia eller familievennlig tur til Greinehytta.

Endelig fikk vi et godt påfyll med snø, og det er flotte skiforhold i Marka. Da kan vi ta den lenge planlagte langturen fra By i Lommedalen til Løvlia. Hvis det ikke frister med hele 35 kilometer, er det et godt alternativ med en familievennlig tur til Greinehytta med retur samme vei, totalt 9 kilometer. 

Det er ganske god kapasitet på parkeringen ved By, men på en populær skidag kan det også bli rift om plassene, så Lommedalsbussen til endepunktet ved By er et godt alternativ. Greinehytta holder åpent i vintersesongen, så lenge det er mulig å gå på ski dit.

De brede og fine løypene går stort sett på skogsbilveier. Her mellom By og Tverrelva.

Foto: Erik Unneberg

I Y-krysset ovenfor bussholdeplassen tar vi til venstre og følger brøytet vei 200 meter frem til løypa starter i jordekanten på venstre side ovenfor gården By. Løypa krysser jordet og passerer gjennom et lite skogholt før vi er inne på skogsbilveien hvor hovedløypa starter. Her tar vi til venstre ned bakken. 

Etter en motbakke og nok en utforkjøring er vi nede ved elven Lomma, og vi har Guribysaga på motsatt side av elven. Guribysaga startet driften i 1855. I starten var det en oppgangssag drevet av et vasshjul, og senere kom det en dampsag.  Tømmeret ble fløtet fra egen skog inne på Krokskogen, men ikke før Bærums Verk hadde fått unna sin fløtning. I 1967 tok skogsbilveiene over frakten av tømmeret og Guribysaga ble nedlagt i 1986.

Løypa til Løvlia går i store deler på skogsbilvei, noe som betyr at traseen er bred nok til å prepareres med to spor og skøyting. Fra Guriby er det lett og ganske flatt terreng frem til Greinehytta. For å ta et stopp på Greinehytta, tar vi til høyre i løypekrysset etter omtrent 4 kilometer, og går de siste hundre meterne opp til Greinehytta hvor det er servering.

Løvlia skistue ligger flott til på Krokskogen. Her kan man overnatte også.

Foto: Magnus Nyløkken

Langturentusiastene fortsetter frem til Tverrelva der løypa deler seg. Vi tar til høyre mot Løvlia. Nå begynner de større dragene i terrenget og en del lange motbakker, men disse skal vi få nyte til fulle på vei tilbake, så det er bare å ta det rolig og holde flyten oppover. 

Etter 10 kilometer passerer vi den gamle finneplassen Monsebråtan. Her har det vært bygsel siden 1660, og det sies at de gamle finnene går igjen. 2 kilometer senere ender skogsbilveien ved Kampevaddammen. Løypa går over i terrenget før vi igjen er ute på skogsbilvei en kilometer senere. 

Vi følger løypa frem til Fjellseterbommen og tar til høyre opp de siste kneikene til Løvlia. Her blir det godt med en rast, og rikelig anledning til påfyll av vått og tørt. Løvlia åpnet i 1937 og eies og drives av Skiforeningen. Det er også muligheter for å overnatte på Løvlia, men må vende nesen nedover mot By igjen.

Dersom man vil få en litt enklere tur kan man bli med Skiforeningens skibuss til Ringkollen. Den stopper på Lysaker, i Sandvika og på Sollihøgda, og går lørdager og søndager når vær og føre tillater det. Fra Ringkollen og ned til By er det totalt 29 kilometer. Man starter 700 meter over havet og ender på 180 meter over havet, så her er det mange fine nedkjøringer.

Det føles som en skikkelig premie å få alle terrengutfordringene i motsatt rekkefølge på vei fra Løvlia. Nå venter den ene morsomme utforkjøringen etter den andre, og før vi vet ord av det er vi ved Tverrelva. Da gjenstår det bare lett terreng mot By. Trenger vi mer energi, er det påfyll å få på Greinehytta også. Vel tilbake på By er vi slitne og lykkelige, for disse flotte skidagene har det ikke vært mange av denne vinteren.

Slik går ukens turer, som er på 9 og 25 kilometer.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.