Skip to main content

Topp utsikt på topptur

På toppen av Haveråsen kan man skue langt ut over Asker og Oslofjorden.
Foto: Anka Andresen

En skogstur i september byr på flotte høstfarger, sopp og klar luft.

Vi velger oss Haveråsen, Vestmarkas tak, som mål for ukens tur. 

Utgangspunktet er nederste parkering på Vestmarksetra, hvor blåmerket sti tar oss opp til Furuholmen. Vi passerer den koselig rødmalte markastuen og tar inn på blåmerket sti merket Haveråsen. 

Man kommer tørrskodd over elva ved Fløyta bru. Korselva går over i Fløyta, som er grenseelven mellom Asker og Bærum, og videre over i Gupuelva til Semsvann.
Foto: Anka Andresen

På andre siden av Vestmarkveien kommer vi inn på skogsstien som er en del av den gamle saltveien. Den tar oss opp til Persbonn, en gammel kølabonn, hvor det nå står en koselig hytte og stall.

Like etterpå passerer vi Korselva og grusveien, som går opp til Rudsmyrhytta. Ved Jongsmyrene krysser vi skitraseen og starter snart på stigningen opp mot Haveråsen. Toppen ligger 439 meter over havet. Herfra har vi panoramautsikt ned mot Asker og ut over Oslofjorden. 

Furuholmen er et populært serveringssted i Vestmarka. Åpent i helgene og onsdager.
Foto: Anka Andresen

Her oppe på åsen finner vi rester etter det gamle branntårnet som ble revet i 1974. Dette er et fint sted for en rast før vi starter på tilbaketuren ned mot Sandungen, Vestmarkas største vann. Langs vannet finnes det mange flotte steder å bade og telte.

Sandungen er Vestmarkas største vann og er en perle for alle som liker friluftsliv og bading. Vi møtte på en turglad gjeng fra musikklinjen på Rud videregående skole.

Foto: Anka Andresen

Vi krysser nok en gang Vestmarkveien og kommer inn på blåmerket sti mot Furuholmen. Store deler av stien går under høyspenttraseen helt til vi kommer til Semsmåsan. Her må vi passere over Fløyta bro og følge stien videre langs elva. 

Persbonn er en idyllisk plass hvor Bærum kommune satte opp hytte og stall for skogsarbeiderne i 1952.
Foto: Anka Andresen

Der skitraseen kommer opp fra Semsvannet, tar stien av fra elva, og vi er snart tilbake ved Furuholmen. Herfra følger vi samme trase tilbake til Vestmarksetra og kan notere oss 11 kilometer på koselige skogsstier. 

Husk å ta med soppkurv. God tur!

Slik går ukens tur, som er på rundt 11 kilometer.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.