Skip to main content

Rundtur med utsikt og kultur

Denne uken går turen i den skogkledde åsen mellom Rykkinn og Bærums Verk. 

Her skal vi følge stien i bratte skrenter, gjennom myrområder og langs gamle veifar.

Berger og Rykkinn Vel har, i samarbeid med Bærum Turlag, tilrettelagt en «kultur- og geologisti» med 22 poster på Eineåsen. Rundturen er blåmerket og avstikkerne til postene er merket med gul farge.

Turen starter ved tennisanlegget på Rykkinn. Her er det parkering og busstopp i nærheten. I skogkanten står det skiltet «rundtur» og dette er en blåmerket runde som vi skal følge hele turen. 

Den første posten finner vi litt oppe i veien. På alle postene står det først litt informasjon og helt nederst en beskrivelse av hvor turen går videre. Det er greit å følge skiltene og lett å finne frem. Vi tar av fra veien og fortsetter stien oppover ura til St. Olaven. 

Vi følger stien merket rundtur opp ura og ser Kirkerudbakken i bakgrunnen.

Foto: Siri Vister

Dette er første flotte utsiktspunkt og post 3 der vi kan lese sagnet om St. Olaven, som er en betegnelse på flere groper som ligger ytterst på det østre stupet av Gommerudfjellet. Gropene ble først antatt å være jettegryter, men ifølge Geologen Johannes A. Dons er gropene rester etter gassfylte hulrom i lavaen (rombeporfyren) som størknet her. Etter sagnet skal gropene være hov-avtrykk etter hesten til kong Olav den hellige på flukt fra en hedningekonge. Kongen red over Kolsåstoppen på vei til Norderhov da han ble forfulgt. Han sporet da hesten, sprang over dalen og landet på Gommerudfjellet.

Prekestolen er en original fjellformasjon, her kan vi lese sagnet om Gommerudtrollet.

Foto: Siri Vister

Den største av gropene kalles Olavskilden. I gammel tid ofret man penger her. 

På denne turen er det mange hyggelige benker, ved utsiktspunktene og langs stien i skogkanten. På vei opp til Solefjellstua er det flere steder hvor utsikten over Bærum og Oslofjorden kan nytes. Ruinene av Solefjellstua er post 9 og ligger 317 meter over havet. Solefjellstua ble bygget i mellomkrigstiden og var opprinnelig en sportskafé. Flere foreninger drev helgeservering her frem til den brant ned i 1981.

Post 22 er siste post på runden, og vi er straks tilbake ved parkeringsplassen.

Foto: Siri Vister

Vi fortsetter videre vestover og kommer snart inn i Isi og Enli naturreservat. Begge reservater er opprettet for å sikre områder med gammel og verdifull skog med høyt biologisk mangfold. Nå slynger stien seg nedover i bratt og litt ulendt terreng.

I nærheten av post 15 ligger Kikut. Her lå det tidligere en hytte som blant annet ble brukt av gutta på skauen under krigen. I 1986 ble den utsatt for hærverk. Den ble så ødelagt at Bærum kommune valgte å rive og brenne den kontrollert ned. I samarbeid med kommunen ble det som erstatning satt opp to gapahuker i 2014/2015. Dette er et tilbud som alle i nærmiljøet kan benytte seg av, et hyggelig sted å spise matpakken og nyte utsikten.

Ved post 18 finner vi prekestolen. Her kan vi lese sagnet om Gommerudtrollet og betrakte den originale fjellformasjonen. Vi passerer i skogkanten ovenfor Unicare Fram AS, tidligere Sjømennenes Helseheim, hvor det også er satt ut benker ved stien.

Slik går ukens tur, som er 7 til 10 kilometer lang.

 

Post 22 er siste post på runden, og vi er straks tilbake ved parkeringsplassen. Rundturen er omtrent 7 kilometer, men går man innom alle postene blir den nærmere 10. Turen kan også gjøres kortere ved bruk av stiene på tvers av rundturen. 

God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.