Skip to main content

Reagerer på folkevandring til populære utfartssteder

Kalvøybroen lørdag formiddag. Folk strømmet til øya utenfor Sandvika i det strålende været.

Foto: TRINE JØDAL

Treningssentre er stengt og fritidsaktiviteter er avlyst. I det fine været har folk strømmet til populære utfartssteder. På Kalvøya ble besøket firedoblet denne uken. 

– Frisk luft er viktig. Vi vil oppfordre alle som ikke er i isolasjon eller syke til å komme seg ut, gå på tur eller ta en joggetur, sa Linda Granlund i Helsedirektoratet på en pressekonferanse lørdag.

Det er en oppfordring mange har lyttet til. For mens TV-nyhetene viser bilder fra folketomme gater i London, Berlin, Paris – og Oslo, er bildet et helt annet i, og rundt, populære turområder.

På Kalvøya, og flere andre steder i Asker og Bærum, har folk stimlet sammen for å trekke frisk luft de siste dagene. Også i skiløypene ved Solli og på Høymyr har det vært et jevnt tilsig av mennesker.

Teller turgåere

Parkforvalter Torbjørn Hansen i Bærum kommune forstår at folk har behov for å komme seg ut. Likevel oppfordrer han turgåere til å ta mer hensyn og gå med større avstand til hverandre.

– Jeg har stått ved Kalvøybroen noen ganger denne uken, og der går folk sammen i store grupper. Det er bekymringsfullt at så mange velger å se bort fra anbefalingene til Helsedirektoratet om å holde nødvendig avstand, sier han.

For å registrere antall turgåere har kommunen i flere år hatt tellerapparater montert blant annet ved Storøyodden og Kalvøya. På oppfordring fra Budstikka tok Hansen ut tallene for den foregående uken (12. mars-19. mars) og sammenlignet med fjorårets tall samme uke.

På Kalvøya var antall turgåere nesten firedoblet, fra 2.400 personer til 8.825 personer, mens det på Storøyodden var en fordobling, fra 3.077 personer til 6.369 personer.

Setter opp skilter

Dagfinn Hov (64) liker å gå tur rundt Kalvøya, men akkurat nå er han litt skeptisk.

– Når folk går så tett som de gjør her, er sjansen for smitte veldig stor. Det som skremmer meg mest, er at det er så mange eldre mennesker som går sammen. Det overrasker meg, sier han.

Dagfinn Hov liker å gå tur rundt Kalvøya, men er forundret over hvor mange som går i store grupper og tett sammen, tross rådene fra helsemyndighetene.

Foto: TRINE JØDAL

Budstikka har gjennom helgen fått flere henvendelser fra folk som reagerer på turgåere i større grupper, på Brønnøya, rundt Semsvannet, på Kolsåstoppen, Kalvøya og på Hurumlandet.

Ifølge ordfører Lene Conradi har Asker kommune satt opp skilter, blant annet på Brønnøya, med tydelig beskjed til folk om å holde avstand og følge retningslinjer gitt av Helsedirektoratet.

– Samtidig er det viktig å være ute, i en periode hvor det blir mer isolasjon enn vanlig, sier hun.

Smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo er ikke så bekymret for mengden turgåere.

– Personlig tenker jeg at det er minimal risiko for smitte dersom man bare passerer en annen person på en turvei/sti, selv om avstanden er mindre enn en meter. Det er jo snakk om noen få sekunder og dessuten utendørs, sier han til Dagsavisen.

Andre tips fra Steen er å unngå å gå tur i klynge, samt ikke legge turen til midt på dagen da det er mange andre ute.

Oppfordrer til nytenkning

Asker-ordfører Lene Conradi gikk selv tur langs Semsvannet lørdag og mener turkulturen var upåklagelig.

– Der vi gikk, virket det på meg som folk tok hensyn, sier hun.

Conradi har likevel forståelse for at folk opplever det som vanskelig når mange mennesker velger å gå tur på samme sted. 

– I Asker har nesten alle turmuligheter utenfor stuedøren. Nå er tiden for å oppsøke andre steder enn de mest kjente og populære. En tur i nærområdet kan også være fint, sier hun.

– Marginalt fenomen

Mange turgåere har også irritert seg over folk som spytter i naturen, og ment at dette bidrar til smittespredning. Ifølge Nettavisen antar Folkehelseinstituttet (FHI) at luftbåren smitte av koronaviruset er et marginalt fenomen.

– Den dominerende smittemåten er dråpesmitte, altså små spyttdråper som ved tale og hosting slynges rett i ansiktet på andre. I tillegg er det smitte via spyttdråper som havner på hender og gjenstander og derfra via hendene til ansiktet. Selv om virus kan påvises svevende i lufta, tror vi luftbåren smitte er et marginalt fenomen, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Nettavisen.

Ved utmarksparkeringen i Holtsmarks vei ved Semsvannet var det tidvis mange biler – og turgåere lørdag formiddag.

Foto: TRINE JØDAL
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.