Skip to main content

På sti og vei i Bærumsmarka

Lund er en gammel husmannsplass under Øvre Haga gård.
Foto: Siri Vister

Før vi fikk snø i marka la vi turen til de lavereliggende delene av Bærumsmarka. Målet var det hyggelige serveringsstedet Nygård.

 Ukens tur følger skogsstier og deler av Ankerveien.

Vi begynner turen på Nordli parkeringsplass ved Griniveien. Turveien starter i enden av parkeringsplassen og følger Østernbekken. Vi går over broen der Østernbekken møter Ilabekken og kommer inn på Ankerveien. Her står det skilt til Nygård, og vi tar til venstre. 

Slik går ukens tur, som er rundt 8 kilometer.

Ankerveien er i dag en populær turvei. Den ble anlagt som en privat bedriftsvei av Peder Anker og sto ferdig i 1793. Veien ble brukt til å frakte jern fra masovnene på Bærums Verk til stangjernhammeren i Maridalen, og den er et nasjonalt kulturminne med verneverdi. 

Vi går opp bakken langs Haga Golfbane til Lundveien. Her følger vi skilting til Nygård og tar til høyre. Der skogsbilveien slutter ligger Lund, en gammel husmannsplass under Øvre Haga. Blåmerket sti fortsetter opp lia, og det er godt merket frem til Nygård. 

Broen der Østernbekken møter Ilabekken, med Haga Golfbane i bakgrunnen.
Foto: Siri Vister

Vel fremme er det tid for en pause. Vi kjøper oss noe godt å drikke og spise fra serveringsstedet, som holder åpent hver dag. Nygård var opprinnelig en plass under Nordhaug gård. Bærum kommune kjøpte stedet i 1995. Husene ble restaurert, og servering åpnet i det tidligere uthuset høsten 2001.

Nygård var opprinnelig en husmannsplass under Nordhaug gård. Bærum kommune kjøpte stedet i 1995. Husene ble restaurert og servering åpnet i det tidligere uthuset i 2001.
Foto: Siri Vister

Tilbaketuren går over jordet og inn på blåmerket sti mot Sætern gård. Stien følger Sæternbekken nedover. Vi holder til venstre i stikrysset ved Sætern og følger skilt til Nordli p-plass. 

I neste stikryss tar vi til høyre i retning mot Ankerveien (umerket sti). Stien følger Moløkkbekken, og vi passerer Madserud, hvor stien går over i en bredere vei. Her får vi et flott skue utover Haga Golfbane og skimter Oslofjorden i det fjerne. Vel nede på Ankerveien, tar vi til venstre og går forbi Haga gård. Vi kommer snart til Lundveien og går samme vei som vi kom, tilbake til parkeringsplassen ved Nordli. Turen er omtrent 8 kilometer. På denne tiden er det ofte isete og glatt, og det kan derfor være lurt med et par brodder i sekken. 

God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.