Skip to main content

Over Toresplassen fra Sørsetra

Toresplassløypa er en leken og morsom skiløype.Foto: Christine Amdam

Det finnes flere løyper å velge mellom dersom du skal gå fra Sollihøgda til Sørsetra. Toresplassløypa er den aller morsomste.

Værmeldingen varslet varmegrader og skyer, men ved nærmere inspeksjon er det fortsatt hvitt på bakken. På vei til Sollihøgda viser temperaturmåleren kuldegrader, og sannelig er ikke himmelen blå også. Heldigvis tok yr feil denne dagen.

Slik går ukens tur.

Vi starter turen på Høymyr ved Sollihøgda. På sletta ved parkeringsplassen gjør de rødkledde skiskoleinstruktørene seg klare til storinnrykk av barn. Hindre, kubjeller og porter settes opp. Men vi tar til høyre og skal innover i marka. Ifølge iMarka-appen lyser det grønt på Djupdalsveien. Sporene i Linjeløypa og Toresplassløypa ble preppet dagen før og holder seg godt, står det i føremeldingen. 

Men de nypreparerte kordfløyelssporene blir for fristende. Og vi angrer ikke på det valget. Sporene er akkurat passe faste og akkurat passe myke, og vi flyter av gårde nedover bakkene til Djupdalen. Det er tidlig på morgenen og et vakkert lys. Denne dagen skal vi ikke sette nye rekorder, snarere nyte naturen, det fine været og de flotte forholdene. Det er til nå ikke mange dager denne vinteren man har fått oppleve slike forhold. Bruset fra elven nede i dalen lyder magisk i ørene, og det er deilig å kjenne kulden i kinnene.

Bjørn Frodahl har vokst opp på Toresplassen, der hans far var ansvarlig for skogområdene. Han har Toresplassløypa som favoritt.Foto: Christine Amdam

Nede i dalen er det masse snø på trærne. Vi begynner på stigningen og fortsetter i et akkurat passe tempo for oss. Det er så flotte forhold at vi ikke behøver å gå fiskeben en eneste gang. Når vi kommer til toppen av bakkene møter vi løypa som har gått over Toresplassen. De siste 2 kilometerne til Sørsetra er lekne. Med smalere løype, svinger og mer opp og ned. Plutselig åpner løypa seg opp og vi ser de første hyttene som ligger i nærheten av Sørsetra. 

Vi møtte en gjeng fra NTG Seiling i løypekrysset ved Sørsetra. De hadde valgt Linjeløypa og meldte om gode forhold. F.v.: Trener Frank Kirkeland, Vilde Skirstad Pollen, Joachim Bergsbakk, Diane Ninauve Jutulstad og Sarah Lundegaard Thodesen.Foto: Christine Amdam

Vi krysser en vei, og kommer til løypekrysset der Linjeløypa kommer. Her står en gjeng spreke ungdommer fra NTG Seiling som har skidag. De smiler fra øre til øre. Vi fortsetter opp den siste bakken til Sørsetra. Det er onsdag og suppeservering fra 12 til 20. Perfekt som lunsj, eller skitur og middag etter jobb. Det er fortsatt et par timer til markastuen åpner, så vi får ikke smakt på suppen denne dagen. Hadde vi ikke hatt møter å rekke i byen, hadde vi fortsatt turen videre. Bare et par kilometer etter Sørsetra ligger Finneflakseter med vakker utsikt. Ikke lenge etter det kommer Kleivstua. Ønsker du en skikkelig langtur, kan du fortsette til Løvlia, men den løypa trenger mer snø nå.

Nypreparerte løyper og fantastiske forhold på Djupdalsveien første uken i februar.Foto: Christine Amdam

Vi suser ned bakken uten å måtte ploge. Etter et par kilometer velger vi nå å ta rett frem i løypa over Toresplassen. Selv om det ikke er nypreparert, er forholdene nydelige også her. Denne løypa har en helt annen profil. Ned en bakke, opp en bakke, rundt en sving og ut i fiskeben. Det er lekent, variert og lekkert. Skiforeningen har utbedret Toresplassløypa over flere år. 

Solen titter frem og treffer oss i ansiktet. Etter en stund dukker det opp noen flotte bygninger på høyre hånd. Vi blir nysgjerrig på hva dette er. Vimpelen vaier i vinden på hovedhuset, og vi skal ikke gå mange meter før vi får svaret. Der møter vi nemlig en mann som står og speider mot bygningene. I en utvasket rød Skiforeningen-anorakk og Skiforeningens lue, ser han ut som en ekte markatraver.

– Det er Toresplassen dere ser der, forteller Bjørn Frodahl, tidligere direktør i Bærum Næringsråd. Toresplassen var en av de første og største plassene som ble ryddet av finner, rundt år 1650. Den ble kjøpt av hoffjegermester Fearnley i 1870, og har siden vært i familien Fearnley/Astrups eie.

– Jeg vokste opp her selv, så denne skogen kjenner jeg ut og inn, sier Frodahl, som beskriver seg selv som en skaugutt.

Vi takker for praten og fortsetter de siste 3 kilometerne tilbake til Høymyr. Her får vi utsikt over Toresplasstjern og etter hvert flater løypa ut. Vi kan sette opp farten og nyte silkeføret.

Tilbake på Høymyr er skiskoleområdet fullt av barn, og parkeringen full av biler. Det er vanskelig å forstå at det er en helt vanlig arbeidsdag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.