I juni snøret den spreke 64-åringen på seg turutstyret på Lindesnes. Men det var ingen vanlig søndagstur Inger Thommesen skulle legge ut på. Fotturen skulle vare i rundt fire måneder - og ender i Alta eller Kautokeino i oktober. Det vil si rundt 2.300 kilometer.

– Jeg har alltid likt å gjøre ting fra A til Å. Jeg begynte med langturer for en del år siden, og jeg gikk blant annet fra Lindesnes til Nordkapp for ti år siden. Nå hadde jeg lyst til å ha en jubileumstur, man må gjøre dette så lenge man har helse til det, forteller hun.

Hun bedyrer at folk hun omgås med til daglig ikke ble veldig overrasket da hun lanserte planene om en ny langtur til fots. En slik tur krevde blant annet at hun måtte ha permisjon fra jobben i IKO-forlaget i fire måneder.

– Det fikk jeg, og er veldig takknemlig for. De synes ikke det er veldig overraskende, men noen mente kanskje det var litt sprøtt. Min mor på 90 år likte ikke så godt, men stoppet meg ikke. Barnebarna mine synes nok det er litt stas å ha en mormor som gjør dette, humrer hun.

Det har hun helt rett i.

– Jeg synes det er kjempemoro! Mormor er forbildet mitt og jeg er veldig stolt av det hun gjør og ikke minst imponert. Jeg pleier å si at mormor er sprekere enn meg, og det er det ikke mange ungdommer som kan si, sier barnebarnet Hanne Karin Melbye og legger til:

– Jeg ble ikke så overrasket da hun fortalte om turen, for hun har hatt lyst til det lenge. Nå gleder jeg meg masse til hun kommer hjem og kan fortelle å vise bilder av hvordan turen har vært.

LEST DENNE? Her løper Lise (30) i mål etter maraton på Antarktis: Fullførte syv maraton på syv kontinenter 

– Ubeskrivelig

Thommesen befinner seg litt inn i Finland, ikke langt unna Treriksrøysa – der landegrensene til Norge, Sverige og Finland møtes – når vi treffer henne på telefon.

Denne helgen er hun tilbake igjen i Norge, og i ferd med å utforske Reisadalen.

– Jeg har bare ett ord; ubeskrivelig, slår hun fast.

Været i Nord-Norge har virkelig vist seg fra den aller beste siden med strålende sol og nærmest sommertemperaturer på dagtid.

Mye av tiden har hun gått alene, men på enkelte strekninger har hun fått følge en kjente og ukjente.

– Den første uka gikk jeg sammen med en kollega, i tillegg har noen vært med en dag eller to. Jeg har også møtt en fra Sveits tilfeldig flere ganger som har omtrent samme mål og progresjon som meg. Han har nå den siste tiden blitt fast turfølge, forteller Thommesen.

LES OGSÅ: Finn (65) sykler fra Bærum til Bergen for sykkel-VM 

Fikk betennelse

Selv om inntrykkene og opplevelsene stort sett har vært på den positive siden, har turen også bydd på noen utfordringer.

– Hardangervidda var utfordrende. Da jeg gikk der var det midt i snøsmeltingen og jeg måtte blant annet krysse noen elver i stri strøm. Dessuten fikk jeg en betennelse i foten etter Hardangervidda, og ble kjørt til legevakten av en venninne. Etter en dag med hvile, fortsatte jeg turen, forteller hun.

Hun har stort sett vært heldig med vær og vind, spesielt i nord har været virkelig vist seg fra sin beste side.

Nå er turen inne i sin siste fase.

– Jeg har aldri vært noe stort idrettsmenneske, men har holdt grunnformen vedlike. Jeg har lyst til å være til inspirasjon og vise at dette er mulig for mange å gjøre, påpeker Inger Thommesen.