Ola (70) har gått alle veier i Bærum
Veien har bokstavelig talt vært målet for Ola Nersveen fra Jar. Han har gått alle de 970 gatene det er lov til å gå i Bærum.
Etter to år og fire måneder er den spreke pensjonisten endelig i mål.
Alle Bærums 970 navngitte veier, alt fra blindgater til riksveier som det er lov å sette sine ben på, har han vandret.
– Jeg har gått alle gatene, hele veien. Noen har jeg gått frem og tilbake for å få logistikken til å gå opp. Det er veldig gøy å ha fullført prosjektet, forteller en strålende fornøyd Nersveen.
Han startet i sitt eget nabolag, nærmere bestemt i Kringsjåveien på Jar, 1. januar 2020.
Sjarmøretappen gikk på E16, fra Sollihøgda på grensen til Hole kommune, sist uke.
– Jeg kunne gjennomført opplegget på mye kortere tid, det har på ingen måte vært et mål å gjøre dette raskt. Jeg har gått når jeg har hatt tid og lyst og har kost meg hele veien, sier Nersveen.
Han har gått til alle årstider, i all slags vær, med unntak av den beste skisesongen. Da har han byttet asfalt og gater med snø og skispor.
Nersveen innrømmer at han ventet på godvær for å ta den aller siste turen.
Griniveien var uten tvil den versteOla Nersveen (70), vandrer fra Jar
Innspurten gikk i grøftekanten langs E16, så tett på massivt veiarbeid at han kunne ta på gravemaskinene. Og videre sørover, langs Ringeriksveien og Isielva.
Målpasseringen var i skuret ved «Smestad» bussholdeplass på Skui.
– Den siste strekningen var kanskje ikke den fineste, men den var interessant den også. Dette er jo ikke et sted folk vanligvis går. Men det er lov, og det går an.
– Hva er den fineste veien i Bærum?
– Jeg synes det er veldig fint nede ved kysten, særlig på Snarøya. For ikke å snakke om oppe i kulturlandskapet rundt Tanum kirke og Stovivannet, sier Nersveen, som innrømmer at Gamle Jarenvei er en favoritt.
– Og hva er den verste?
– Griniveien var uten tvil den verste. Der er det lite plass å gå på, jeg gikk mye på hvitstripen. Og bilene kjører i 70. Det var veldig knotete.
Ideen om å gå Bærum gatelangs fikk han da hørte om en ivrig sjel som hadde gått alle veiene i Oslo.
– Jeg lot meg inspirere. Jeg er glad i å gå mye, og jeg liker å ha prosjekter, forteller Nersveen.
Da matte- og naturfagslæreren fra Bjørnegård skole ble pensjonist, fikk han god tid. Da gikk han bokstavelig talt i gang.
Oversikten over Bærums navngitte veier på Wikipedia har vært utgangspunktet hans. Han har lagt til noen ekstra i tillegg. Dermed endte han opp med 970.
– Man kan jo diskutere hva som er en vei og hva som er en sti. Har jeg vært i tvil, har jeg tatt dem med, også stiene på Rykkinn, forklarer Nersveen, som systematisk er tusjet ut veiene på et papirkart etter hvert som de ble ferdig trasket.
– Ellers var det lett å gå i surr, sier Nersveen.
Han har hverken talt skritt, kilometer eller kalorier underveis.
– Det har ikke vært så viktig for meg. Jeg har gått for opplevelsens skyld.
Én kjent forgjenger har gjennomført samme bragd. Avdøde Einar Skage Andersen, som i en årrekke var leder av Bærum turlag, skal ha fullført Bærum gatelangs i 2009.
Skage Andersen gjorde opptelling underveis og rapporterte resultatene til Budstikka da han nærmet seg mål.
1.400 kilometer og 1,6 millioner skritt loggførte han langs Bærums-veiene.
Styreleder i Bærum turlag, John Hvidsten, kjenner ikke til flere som har gått alle veiene i Bærum.
– Einar var en eventyrer som kom med ideen til et annet godt turprosjekt i Bærum – å gå langs hele kommunegrensen, sier Hvidsten.
Turen er blitt gjennomført i DNT-regi flere ganger. Den deles opp i flere etapper, til ulike årstider. Både brodder og ski, truger og sykkel, ski og kajakk blir brukt under ekspedisjonene.
Å samle på høye og lange, men kortreiste og overkommelige turmål, er blitt en greie, ifølge turlagslederen. Han gikk selv Bærums ti høyeste topper sommeren 2018.
– Den beste turen synes jeg var til Tjæregrashøgda, på fin og variert sti. Det er gøy med prosjekter, du opplever og lærer mye underveis, sier Hvidsten om toppen som rager 485 moh.
Han påpeker at det høyeste punktet i Bærum ligger på Vidvangen, 552 moh.
Også i Asker er det populært å samle på høye topper, forteller styreleder for Asker turlag Hans Oddvar Augedal.
Turlaget har lagt til rette for prosjektet «Topp er toppers», som går ut på å gå 12 av de fineste toppturene i Asker.
– Det er blitt enormt populært. Opp mot 20.000 personer har de siste årene meldt inn at de har besteget alle toppene i løpet av én sesong, forteller Augedal.
Han kjenner imidlertid ikke til noen som har gått alle Askers veier.
Ola Nersveen har stort sett gått sine egne veier i Bærum helt alene.
Han understreker at han ikke har gått hverken på E18 eller tunneler, der er det er merket at det ikke er lov til å ferdes til fots.
– Har du fått negative reaksjoner når du har fartet gatelangs?
– Stort sett har folk vært blide og hyggelige når de har sett meg. Men noen har nok blitt litt irritert. På Griniveien var det enkelte som tutet. Da vinket og smilte jeg tilbake.
– Hvor går veien videre?
– Akkurat nå går jeg turorientering. Jeg er med på fem lokale prosjekter, så jeg har nok å holde på med i sommer, sier Nersveen.
Han lanserer en gryende plan, som ikke engang kona vet om ennå.
– I Oslo og Bærum er det hengt opp blå plaketter på hus der kjente personer har bodd. Det hadde vært veldig morsomt å samle på å gå dit.