Skip to main content

Når skiføret svikter: Med pigger i Vestmarka

Vestmarkveien var laget for transport inn til NIKE-batteriet- også kalt Rustan leir, som nå er nedlagt. Veien holdes åpen hele vinteren, men er nesten ikke trafikkert og er derfor fin som turvei hele året.

Foto: Anka Andresen

Det er siste helg i vinterferien for mange, og marka er alltid klar for besøk enten vi beveger oss på ski, skøyter eller til fots.

Ukens mål en dagstur på bena tur/retur Sandungen, med innlagt bollestopp på Furuholmen markastue i Vestmarka.

Utgangspunktet er parkeringsplassen på Franskleiv (Vestmarksetra). Lysløypa er alltid preppet, uansett værforhold, mens terrengløypene krever påfyll av snø for at maskinene skal kunne lage fine spor. Skogsbilveiene innover i marka har til tider gode forhold, selv om man kanskje må bære skiene et stykke fra parkeringsplassen. Sjekk dagens føremelding i iMarka-appen hvis det frister med en skitur, men du må være forberedt på reise langt unna for å få en skitur. 

Slik går ukens tur, som er på rundt 9 kilometer.

Vi velger piggsko og Vestmarkveien, som tar oss helt til Sandungen. Ønsker du å bare gå til Furuholmen, tar du til venstre i veikrysset på toppen av bakkene. Veien er både harvet og gruset, så her er det flotte forhold for store og små, gammel og ung. Marka byr på vinterstemning, frisk luft, mosjon og gode vibber for alle.

Haslum idrettsbarnehage har hatt skidag, med skileik bare noen hundre meter inn i lysløypa. De kom i stor fart, på rekke og rad ned til parkeringsplassen på Franskleiv.

Foto: Anka Andresen

Veien går delvis parallelt med skiløypene, men nå er de ikke farbare på ski. Det er hardt og isete, men vi møter en ivrig skiløper som har gått deler av skiløypa for så å ta bena fatt langs veien de siste kilometerne til preppede løyper opp Haveråsen. Han skal innom Mikkelsbonn og videre ned Grønlandsveien tilbake til Vestmarksetra. Vi ønsker han god tur og tar en lang stopp ved Sandungen.

Store Sandungen, også bare kalt Sandungen, var Askers drikkevannskilde frem til 2007. Nå er dette området en perle for alle som liker friluftslivet med bading og telting.

Foto: Anka Andresen

Her, i sørhellinga ned mot vannet, er det helt bart. Solen skinner på den blankpolerte isen som dekker sjøen. Dette er en fin rasteplass og med litt tørr ved i sekken, er det fort gjort å få fyr på bålet. Sandungen er det nest største vannet i Vestmarka og ligger på 319 meter over havet. På sommeren er dette et eldorado for telting, fisking og bading. Det er kanskje litt tidlig å drømme om sommer og varme dager, for enda kan vi få fine skiturer innover i skogen bare værgudene gir oss litt etterlengtet snø og kalde netter.

Furuholmen er en av de eldste markastuene i Vestmarka og ble bygget allerede i 1902 som bolighus. Fremdeles er det servering her i helgene og hver onsdag.

Foto: Anka Andresen

Vi vender etter hvert nesen hjemover og tar av inn på skiløypa et lite stykke, rett før vi kommer til Furuholmen. Den røde stua har tatt imot turfolket helt siden 1920-tallet. Det er godt å sette seg litt i hytteveggen og kjenne solen varme. Veien herfra kommer inn på Vestmarkveien igjen, og snart er vi nede ved parkeringsplassen. Vi har vært ute i mange timer og kan notere oss 9 kilometer. God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.