Skip to main content

Mot rekordår for lokalt fiskeeldorado

Det hevdes at det å få en storlaks på kroken bringer frem hele følelsesregisteret. For noen kan det også få fatale følger.

Flua danser over den livlige Sandvikselven, og rekker både et par piruetter og en grand allegro før den stuper ned i det rennende vannet. Frank Thomassen (60) fra Lysaker følger forventningsfullt med på den oransje fjærpryden, og fører fiskestangen med erfaren hånd. Han vet godt hvordan det oppleves når en av elvas kjemper biter på.

– Det gjør noe med kroppen når man får en sværing. Det er helt herlig og kan ikke beskrives. Det må bare oppleves, sier Frank Thomassen, men legger til at laksefiske ikke er noen spøk.

– For noen kan det være farlig også. Når laksen biter på kroken, reagerer hele systemet. Pulsen stiger og hjertet banker fortere. For dem som har problemer med hjertet kan det gå galt. Jeg vet om flere som har stryket med av det, fortsetter 60-åringen, mens han kaster flua ut på nytt.

Klikk på punktene i kartet for mer informasjon. (artikkelen fortsetter under vinduet)

Mot rekordår

Frank Thomassen har fisket så lenge han kan huske, og dratt i land laks blant annet i Numedalslågen, Drammenselva og i Trøndelag. Som mangeårig medlem av Vestre Bærum sportsfiskere legger han stadig turen til Sandvikselva, både i forbindelse med oppsyn, men også for å fiske.

– Det er en kjempeelv i nabolaget, og det er det ikke så mange som er klar over. Det er bra med både sjøørret og laks, fastslår Thomassen.

I år har det blitt dratt opp laks og sjøørret over en lav sko av fiskekortinnehaverne, og mye tyder på at det kan bli et av de beste fangsttårene i elven siden man begynte å telle fisken som ble fisket. Fasiten kommer i midten av oktober når årets fangst er innrapportert.

– Det blir en høy fangststatistikk på grunn av flom. Det blir langt bedre enn i fjor, og tilsvarende som vi hadde i 2015, sier Morten Merkesdal i Bærum kommune, og sikter til det som foreløpig er rekordåret i fangststatistikken til Miljødirektoratet.

LES MER: Landet Asker-laks på 6,1 kg

– I år har jeg satt personlig rekord med en laks på 7,8 kilo på en liten fluestang. Det var faktisk veldig gøy. Det er mange som har satt rekorder i Sandvikselva i sommer, legger han til.

Her er fangststatistikken for Sandvikselva (artikkelen fortsetter under vinduet)

160 år med fødselshjelp

Sandvikselva dannes der Lomma og Isielva møtes ved Vøyen. 4,5 kilometer senere munner den ut i Oslofjorden ved Kadettangen. Hvert år går det svær laks opp her, og Sandvikselva er den viktigste elven for sjøørret i Oslofjorden. Elven har meget liten normalvannføring og er en typisk flomelv. Derfor er det ingen som jubler høyere enn elvas tilhengere når meteorologen trekker frem de mørke og våte skyene. I år har det regnet jevnt og trutt, noe hobbyfiskerne har merket. Men fiskeeventyret skyldes ikke bare god vannføring. Bak ligger det et nitid arbeid i klekkeriet som er tilknyttet elva. Her gis det fødselshjelp til fisken for å holde bestanden ved like, slik at det kan høstes av et stort overskudd.

– Vi setter ut yngel som blir i elven i to år. Når den er 14–16 centimeter kalles den smolt, og da svømmer den ut i Oslofjorden og i havet. Hvert år svømmer det ca. 40.000 smolt ut av elven for å spise seg opp, sier Merkesdal.

ROGN: Her gis det fødselshjelp til fisken i Sandvikselva ved at rogn og melke (fiskesæd) blandes sammen. Yngelen settes ut på vårparten.

Klekkeriet på Hamang sto klart i 1857. Det har vært i bruk siden, og er således Norges eldste klekkeri i drift. Tre generasjoner Olsen har drevet sykkelverksted og vært klekkeribestyrere, først Albert, deretter Magnus og til slutt Sverre. Etter Sverre Olsens død i 2001 tok Morten Merkesdal over arven i regi av Bærum kommune.

KOMMUNENS MANN: Morten Merkesdal tilbringer mye tid i Sandvikselva og i sykkelverkstedet i Bjørnegårdsvingen.

– Det er 161 årgangen av laks og sjøørret vi legger av nå, og det er vi stolte av. Dette er en av de få elvene uten innblanding av oppdrettsfisk. Den er helt i særklasse, sier Merkesdal, som ikke legger skjul på at jobben tar mye tid.

– Hvis du spør kjerringa mi, så vil hun si at jeg jobber altfor mye. Dette er husdyr som krever tilsyn og pass. Dette går foran alt, fastslår Merkesdal, med et smil.

LES OGSÅ: Napper laksen på kommunens regning

Jevn fiskebestand

Mellom 400.000 og 500.000 yngel settes ut i elven hvert eneste år. I år var tallet 248.000 sjøørret og 180.000 laks.

– Hele clue med klekkeriet er at vi da er garantert mye ung fisk, uansett hva som skjer i den urbane delen av elva. Det er et ganske unikt opplegg og uhyre effektivt, sier Merkesdal.

SE VIDEO: Her får fisken fødselshjelp (artikkelen fortsetter under vinduet)

Fødselshjelp for fisk

LES OGSÅ: Fanger fisk på film

Sjøørreten forsvinner ut i Oslofjorden til glede for hobbyfiskerne. Laksen kan svømme helt opp til Grønland før den vender tilbake til Sandvikselva for å gyte. Det gjør at Sandvikselva innehar en av de tetteste bestandene med laks og sjøørret i Norge i forhold til sin størrelse.

– Fangstrapportene forteller ikke noe om hvor mye fisk det er i elva. Vi har en fiskebestand som stort sett er konstant, og som kommer igjen år etter år bare det blir flom i elva, forteller 58-åringen, som skryter av sin arbeidsgiver.

– Dette var fra 1993 Bærum kommunes sitt prosjekt. Det er de som har ansatt meg, og tatt ansvar for å opprettholde livet i elva. Det ligger et arbeid bak hver eneste blanke fisk. Vi i lokalmiljøet kan nyte av det, forteller han.

I tillegg er det en gjeng fra sportsfiskermiljøet i elva som jevnlig holder oppsyn med elva og bistår når en ekstra innsats er påkrevet.

– Det er et lagspill. Vi er helt avhengig av frivillig hjelp for å få til dette, fastslår Merkesdal.

LES OGSÅ: Får penger til å telle fisken i Sandvikselva

500 liter ammoniakk

Men livet i Sandvikselva har det ikke alltid optimalt. Elven utsettes til stadighet for forurensning i forbindelse med både små og store utslipp. Det største utslippet i nyere tid skjedde 19. september 2005. 500 liter ammoniakk fra en industribedrift på Rud tok livet av det meste i elva.

– Det er noe hele tiden. Man kan ikke bevege seg langs elven uten å se noe klanderverdig. Når utslippet kom i 2005 var elva var full av laks og gyteklar ørret da utslippet, sukker Merkesdal.

LES OGSÅ: : Politiet jakter på giftsynder

Heldigvis har elven klart å reise seg hver eneste gang.

– Etter 2005 har pila egentlig bare pekt oppover, legger 58-åringen til.

LES OGSÅ: Bekymret etter grått utslipp i Sandvikselva

– Vi trenger påfyll

Nedenfor Franzefoss sveiver Frank Thomassen inn snøret for siste gang denne dagen. Det ble ingen fisk i dag, men den erfarne hobbyfiskeren ser ikke på det som noen nedtur.

– Nå dreier det seg om å komme ut i naturen og nyte stillheten og roen. Når man sitter hele dagen er det deilig å komme seg ut, forteller han.

NYTER ROEN: Thomassen bruker Sandvikselva som rekreasjon i en stressende hverdag. Nå håper han nye generasjoner vil la seg lokke til elva, og til å bidra til å bevare det lokele fiskeeldoradoet.

Han kan likevel se tilbake på en god fiskesesong i den lokale elven.

– Jeg har fått bra med fisk, og den største var på 6,7 kilo, smiler han.

SE VIDEO: Slik fiskes det med flue i Sandvikselva

Fluefiske i Sandvikselva

Nå håper han at elven vil lokke til seg flere av den yngre generasjonen slik at Sandvikselva kan forbli et lokalt fiskeeldorado.

– Det er mange som må jobbe for at systemet skal virke, men uten Morten Merkesdal og Bærum kommune, så hadde det ikke gått. Vi trenger påfyll, men hos ungdommen i dag er det mer PC, fotball og andre ting som tar tiden. Tidene forandrer seg, avslutter han.

Fiskesesongen i Sandvikselva går fra 16. juni til 30. september.

Les flere artikler