Skip to main content

Mina (5) går 40 mil på 24 dager

Pappa Alexander Read og datteren Mina (5) har vært på mange turer sammen. Nå blir det tv-program.

Pappa Alexander Read og datteren Mina (5) har vært på mange turer sammen. Nå blir det tv-program. 

FOTO: VIDAR NORDLI-MATHISEN / TV2

Nå får hele Norge bli med på turene til askerbøringene Alexander Read og datteren Mina (5). 

– Det er ikke destinasjonsmålet som er vårt egentlige mål. I stedet er det hva vi skaper mellom oss i møte med hverandre og naturen. På godt og på vondt, men alltid sammen, sier Alexander Read via TV2. 

Den nye tv-serien «Mina og meg går Finnmarksvidda på tvers» får premiere 10. november på TV2. 

– Jeg må alltid ha i bakhodet at Mina bare er fem år og ta hensyn til det både i planleggingen og underveis på turen. Dette er ikke min tur, dette er vår tur, sier Alexander Read.

Prisvinnere

Read og datteren har vært i Budstikkas spalter ved flere anledninger, sist da de i juni i år fikk prisen «Årets fjellgeit». I 2019 ble de kåret til Årets villmarkinger.

Det er med andre ord ikke første gang Mina er ute på tur. Far og datter har tilbragt mange hundre døgn i telt på korte og lange ekspedisjoner over flere tusen kilometer på kryss og tvers i Norge. 

Pappa Alexander Read og datteren Mina (5) på tur over Finnmarksvidda.

Pappa Alexander Read og datteren Mina (5) på tur over Finnmarksvidda. 

Omfattende planlegging

Turen de nå har tilbakelagt med kamera på slep, er en av de siste langturene de gjør før Mina begynner på skolen. Den strekker seg fra Vardø til Alta – 400 kilometer over 24 dager. 

Forberedelsene og planleggingen av turen har vært omfattende, og startet sommeren 2020. Da begynte de å snakke om turen.

– Gjør turen levende. Gi den innhold ved å finne ut av hva som er viktig for Mina for at hun skal få en tur som inneholder ting og tang hun er opptatt av. Som å velge «ekspedisjonsballerinakjole», klær til dukken Laura, rosa neglelakk, snakke om trollene i Finnmark, fortelle om samisk kultur, velge barnebøkene, tatoveringene og finne frem perlene og diskokulen som skal pakkes ned, forklarer Read. 

TV2 mener at serien vil vise en unik far-og-datter relasjon. 

– Vi håper serien vil inspirere foreldre, besteforeldre og andre med gode tips og forberedelser til å ta små og større barn med ut på korte og lengre turer. Norge har en variert og vakker natur for de som ønsker å finne turmagien, og serien viser hvordan man kan inkludere lek og eventyr på barnas premisser underveis på tur, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV2.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.