Skip to main content

Langtur på Krokskogen

Skogsbilveiene på Krokskogen er fine å sykle på.
Foto: Trine Rom Giving

Fra Ringkollen venter en flott tur på sykkelsetet til By i Lommedalen, gjennom marka kledd i høstdrakt.

Her snakker vi om en real langtur gjennom vakre Krokskogen. Skiforeningens sykkelbuss går til Ringkollen, der turen starter på nær 600 meter over havet. Foran oss venter 35 kilometer til By i Lommedalen.

Turen fra Ringkollen til By går stort sett på skogsbilvei. Et stykke ned fra Løvlia må sykkelen trilles på sti gjennom skogen.

Første etappe følger bilveien til Jaklefoss, og går på skogsbilvei videre til Langtjern. Her kan du velge trillesti sørover til Damtjern, eller fortsette på skogsbilveien over Høgåsen. Bakkene opp til Høgåsen kjennes godt i lårene, og det passer med en pause ved Storflåtan. Nedenfor Sæterroa finnes en fint tilrettelagt bålplass.

Sykkelbussen tar deg til Ringkollen, rundt 600 m.o.h.
Foto: Trine Rom Giving

Storflåtan er et av de større vannene på Krokskogen. Skogsbilveier følger strandlinjen i nord og øst, og gjør området lett tilgjengelig med sykkel. Det er også et populært mål for overnattingsturer med flere fine telt- og badeplasser.

Fra Storflåtan vender vi nesen mot Skiforeningens markastue Løvlia. Skogsbilveien følger etter hvert Damtjern på høyre hånd. Ønsker du å strekke litt på bena før det bærer oppover til Løvlia, er Stubdalssetra – den nedlagte setra litt vest for veien mellom Damtjern og Løvlia – verdt et besøk.

Langs Storflåtan er det mange koselige rasteplasser.
Foto: Trine Rom Giving

På Løvlia venter vertskapet Anne-Gro Holm og Tore Gjendemsjø med god lunsj og fyr på peisen. De overtok driften høsten 2019, og tar imot dagsgjester og overnattingsgjester. Løvlia er et knutepunkt for turgåere, syklister og skiløpere på Krokskogen, og et populært turmål hele året. På Løvlia er det mulig å legge inn en overnatting og gjøre dagstur til helgetur.

Fra Løvlia går det trillesti for sykkel gjennom skogen til Fjellseterbommen. Vinterstid følger Grenaderløypa fra Kleivstua den samme traseen opp til Løvlia. 

Løvlia er Skiforeningen storstue på Krokskogen.
Foto: Trine Rom Giving

Nede ved Fjellseterbommen møter vi Store Lomma, et av hovedvassdragene på Krokskogen. Herfra kan vi velge flere ruter tilbake til Lommedalen. Vi kan følge Lille Lomma via Fjellsetra og Plassedammen, eller Store Lomma i retning Kampevaddammen, hvor man må regne med å trille sykkelen et stykke, og forbi Monsebråtan og Myrsetra. I iMarka-appen ser du hele tiden hvor du er og hvilke muligheter som ligger foran deg.

Pausene er like viktige som syklingen.
Foto: Trine Rom Giving

Ved Tverrelva møtes Store og Lille Lomma, blir til Lomma og renner gjennom Lommedalen og helt ned til Sandvika. Fra Tverrelva går det vei på begge sider av elven Lomma ned til By.

Krokskogen er mer enn noe annet det området vi forbinder med seterdrift og finneinnvandring i Oslomarka. Det er så mange minner å oppsøke fra disse periodene at det er lurt å lese seg opp i forkant. Da kan man legge inn noen pauser som er spennende for både store og små, og det hele blir en liten historietime i tillegg til en veldig fin sykkeltur.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.