Skip to main content

Idyllisk høsttur langs Kyststien

Fin start fra idylliske Ramton camping, der det er høst-stille nå.

Fin start fra idylliske Ramton camping, der det er høst-stille nå.

Foto: Sissel Finstad

Naturperlene ligger på rekke og rad fra Ramton camping på Nærsnes til Åros. Traseen er vakker og variert og byr på flotte strender, svaberg, skog og rik flora.

På grunn av ferieavvikling i Skiforeningen, trykker vi denne uken en tur som har vært publisert tidligere. 

Det er stille på Ramton camping etter at de stengte ned i midten av september. Flere hundre campingvogner er gjort vinterklare. Hytter og leiligheter kan likevel leies i vinterhalvåret, men nå er det forholdsvis rolig. Det er derfor god plass på parkeringsplassen denne høstdagen.

Ukens tur er nær 13 kilometer lang.
Ukens tur er nær 13 kilometer lang.

Vi går ned til vannet og lar oss lede av blåmerket løype og skilt merket Kyststien. Siden campingturistene er andre steder, er det kun bølgeskvulpene som bryter stillheten langs sjøkanten. Vi passerer en båthavn før vi ledes opp en bratt bakke, forbi et vakkert tjern og inn i et skogholt. 

Kyststien er godt merket.

Kyststien er godt merket.

Foto: Sissel Finstad

Skiltet «Utsikten» tar oss opp på en bergknaus hvor vi skuer utover fjorden og øyene. Vi fortsetter ned en bratt bakke før vi igjen beveger oss sjølangs mot Høvikvollen. I tillegg til å være en populær badestrand med et stort plenområde, er det også ett av de letteste dykkestedene med god plass til å rigge utstyr. Foruten oss, er det nå kun to badegjester og noen ekorn, som leker sisten i de massive trærne.

Vi finner mange utsiktspunkter langs traseen.

Vi finner mange utsiktspunkter langs traseen.

Foto: Sissel Finstad

Stien tar til venstre etter Høvikvollen, og vi lar oss sjarmere av husene vi passerer. Mange av de opprinnelige hyttene er blitt helårsboliger.

Etter crindt 2,5 km når vi Båtstø, hvis navn forteller om opplagsplass for båter. Båtstø er en liten grend rundt en naturlig havn som dekker akkurat behovet for båtplass blant de fastboende. 

Her er vi så heldige å møte gårdbruker Bernt Kristian Kolsrud fra Øvre Høvik gård, som kommer inn med båten sin. Han forteller om eventyrlige fangster med blant annet makrell og flyndre. Og om ualminnelig mye sel og skarv som kappes om fangsten. I tillegg til båtliv og gårdsdrift, brenner Kolsrud også for skiglede og skileik, og skiløyper mellom Nærsnes og Båtstø. Han var grunnlegger av Røyken Hopp og de fire Høvik-bakkene som ble etablert for 30 år siden. Stolt forteller han om de 14–15 medaljene medlemmene har tatt i hopp og kombinert gjennom årene.

Fagertun og Røyken sportsdykkerklubb.
Fagertun og Røyken sportsdykkerklubb.
Foto: Sissel Finstad

Veien snor seg videre mellom flere idylliske hus og hytter, samt Røyken Sportsdykkerklubbs røde klubbhus, som kan vise til 40 års aktiv drift. Ved siden av ligger Fagertun som tidligere var sykehjem. Stedet eies nå av Asker kommune og kan leies til selskaper. Nedenfor ligger en stor gresslette, og i Fagertunbukta en flott sandstrand med peisovn og brygger som nok savner badegjestene sine.

Verven badestrand med utsikt til Gråøya.
Verven badestrand med utsikt til Gråøya.
Foto: Sissel Finstad

Fra Båtstø og sørover passerer vi sjarmerende Tittutåsen og Fjordveien, før vi når utløpet av Åroselva. Nisten nytes på Årosstranda – også kalt Verven badestrand, oppkalt etter verftet som en gang lå her. Dette var ett av totalt tre skipsbyggerier i Årosområdet, og bakgrunnen var stor etterspørsel etter skip for tømmer- og istransport. I regi av Gabriel Sebjørnsen Flater ble det bygget om lag 50 fartøy (brigger, barker og skonnerter) her fra cirka 1850 til 1900. Blant arbeiderne var smeder, plankeskjærere, riggere, drivere, nagleborere, tømmermenn og seilmakere. Altså en stor og viktig arbeidsplass for bygdas håndverkere.

Fra rasteplassen på stranden ser vi rett over på den 2 kilometer lange Gråøya. Følger blikket kystlinjen sørover, ser vi bort til Lagahølet – Røyken Båtforenings båthavn. Med saltvann i blikket vender vi skotuppene våre tilbake samme vei som vi kom. Men som vi vet: turen tilbake gir nye perspektiver og bilder. Denne turen ble 12,8 km lang. God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.