Skip to main content

Fredrik dro på guttetur og ble verdensmester

SKÅRUNGE BLE VERDENSMESTER: Fredrik Mørch-Reiersen, en såkalt skårunge (navn på førstereisgutt på fiske i Nord-Norge, red.anm.), sikret seg VM-tittelen med denne fisken på 23,8 kilo. Selve vinnerfisken ble igjen i nord, fordi verdensmesteren ikke fikk den med på flyet hjem.

Kompisgjengen om bord i båten Leiskjær havnet i begivenhetenes sentrum under helgens VM i skreifiske.

I et skikkelig ruskevær, med kuling og snø, sto Haslum-mannen Fredrik Mørch-Reiersen på dekk og brukte det han hadde av krefter for å få fangsten over rekka.

– Det tok lang tid å få opp fisken, kanskje ti minutter. Stanga holdt ikke, så vi måtte dra opp fangsten med sene. Mannskapet hjalp også til, forteller 44-åringen fra Haslum.

– Like etterpå mista jeg en som kanskje var enda større. Snøre røk rett av, fortsetter han.

Ruggen av en skrei som kom opp fra dypet av Austnesfjorden, ved Svolvær i Lofoten, ble veid til 23,8 kilo. Det holdt til en soleklar VM-tittel, 9,6 kilo foran fisken som ble nummer to i konkurransen.

Skylder på flaks

Mørch-Reiersen og hans fem kamerater var på guttetur da VM-seieren ble en realitet.

– Én av gutta har en slektning fra Vesterålen, og har derfor vært der oppe og fisket skrei tidligere. Vi har i noen år hatt en guttetur hvor det er viktigst å være sammen og oppleve noe. I fjor var det Svalbard, i år ble det skreifiske, forteller Mørch-Reiersen.

Mesterskapet ble i en spesiell setting for kameratene på tur. Om bord i båten Leiskjær, én av 80 båter som deltok i VM i skreifiske, hadde de følge av både NRK og et fransk tv-team.

– Det var ordentlig uvær med kuling. Det å stå ute i Lofoten og fiske skrei da, var rimelig spesielt. Og attpåtil var det kameraer der, sier den ferske verdensmesteren.

Tidligere har han nøyd med noen fisketurer på hytta, og fangsten har aldri vært i nærheten av det som skjedde i Lofoten.

– Det er jo flaks å få den største fisken, sier han beskjedent.

Skrei  

Skal til Lofoten igjen

VM-tittelen ble feiret med bankett, og stemningen var det ingen ting å si på.

– Det var bra med festligheter, det er de flinke til, sier Mørch-Reiersen.

– Og det var faktisk litt kult å fiske i Lofoten, jeg drar nok opp igjen en tur. Men jeg har ikke bestemt for om det blir for å forsvare tittelen, legger han raskt til.

Ifølge arrangøren var det over 600 deltagere fra over ti nasjoner med i VM i skreifiske.

LES OGSÅ: Rekordår for laksefiske i Sandvikselva

Les flere artikler