Skip to main content

Fjordlangs på barmark

Vi trenger ikke piggsko på turen til Elnestangen denne januardagen.

FOTO: SISSEL FINSTAD

Mens vi venter på at kong vinter skal gi oss skiføret tilbake, er en tur langs kyststien et fristende alternativ.

Vi trenger verken piggsko eller tykke ullgensere for å nyte kystlinjen mellom Vollen og Sjøstrand denne januardagen.

Ukens tur følger kyststien.

Turen vår starter i Vollen, ved Oslofjordmuseet som åpnet i 2013. De har utstillinger om sjø og kystliv i Oslofjorden. Rett på sørsiden ligger Fritzner badeplass – en av Askers populære sandstrender.

Det er vakkert på Rabben, en av flere odder som gir flott utsikt.

FOTO: SISSEL FINSTAD

I Vollen Båtforening i Selvikbukta er det stille på denne tiden av året. Båtene ligger tett i tett på land i vinterdvale. Navnet Selvik skriver seg forresten tilbake fra den gang det var mye sel i fjorden.

Kyststien leder oss ut på Rabben, som gir flott utsikt mot Oslo og Nesodden. Karakteristisk for denne strekningen er oddene med kalkstein og skifer og buktene mellom. Terrenget er lett, på stier og grusveier, langs sjø og i skog.

Fritzner badeplass ved Vollen yrer av liv i sommerhalvåret, nå er det ganske stille.

FOTO: SISSEL FINSTAD

Stien går videre i mosekledd skog og forbi Arnestad skole. Vi passerer Arnestadbukta og Nansentunet Musikkbarnehage, og vandrer ut på idylliske Elnestangen. Her er det bare å nyte utsikten og roen landskapet gir.

Vi river oss løs og fortsetter gjennom skogen og over en liten høyde med fin utsikt over fjorden. Mosekledde steiner på vår venstre side skjermer for skråningen ned mot fjorden. Stien blir brattere der vi tar oss ned mot Sjøstrandveien.

Turen går videre mellom vakre nye- og gamle boliger til vi møter sjøkanten. Foran oss lokker Sjøstrand bad med to flotte sandstrender, adskilt av en vakker molo med stupebrett. Her nyter vi nisten til bølgeskvulp og måkeskrik.

Moloen med stupebrett på Sjøstrand er et vakkert fotoobjekt.

FOTO: SISSEL FINSTAD

Et lite apropos siden vi tar denne turen i januar: Fra slutten av 1800-tallet og til midten av 1920-årene var Sjøstrandområdet et viktig lagrings- og eksportsted for naturis, blant annet fra Yggeset iscompagni. Et ishus lå i sør og et annet nord for stranden.

Vi returnerer samme vei som vi kom. Et rikt stinett gjør det enkelt å variere turen. De blåmalte skiltene merket «Kyststien» leder deg trygt frem og tilbake på strekningen som måler lette 6,1 km.

God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.