Skip to main content

Fjordisen er langt fra trygg

STOPP: – Går du utpå her, går du rett gjennom, advarer Harald Bøysen. Når isen blir trygg nok, merker isoppsynet en trasé med granbusker utover, men ikke fra Kadettangen så lenge det pågår arbeider på land.

Selv med mange dagers kulde i vente kan det ta lang tid før fjordisen er sikker. Ikke gå utpå, advarer isoppsynet i Bærum.

Tirsdag morgen var isoppsynet ute for å måle fjordisen. Med utgangspunkt fra bryggene på Solvik, Storøyodden og Sarbuvollen går de ut med isbor og målestokk. Kravet er 15 centimeter med god kvalitetsis. Men dit er det ennå et stykke.

– Her går du rett gjennom, sier Harald Bøysen og ser utover fjorden.

Han er leder for ambulerende drift i Bærum kommunes idrettsavdeling, som isoppsynet er en del av. Tirsdagens målinger viste maks ni centimeter, og på Storøyodden knapt noe islag i det hele tatt. Der torde ikke karene å sette foten utpå. Meldingen på isoppsynets telefon er krystallklar: Ikke gå ut.

Snø isolerer

– Men nå skal det jo bli en lang kuldeperiode fra lørdag, kan det kanskje bli en fjordtur på isen om ikke så lenge?

– Det er umulig å si hvor lang tid det tar. Nå er det jo isolerende snø oppå, og da tar det lengre tid. Kvaliteten blir også dårligere da. Det vi er på jakt etter, er blank stålis uten luftlommer. Men det får vi ikke i år.

LES MER:

Mer snø i vente – ber folk bruke hodet før de går på isen

Dikemarksvannene er brøytet og klare til jul 

– Hva gjør dere hvis folk går ut før dere har gitt klarsignal?

– Vi er ikke noe ispoliti, så folk gjør som de vil. Særlig de som har greie på is og har med seg nødvendig sikkerhetsutstyr får gjøre det. Vi får mye kjeft for at vi er for forsiktige. Men vi må stille strenge krav til isens sikkerhet med tanke på alle turgåerne. Når over hundre mennesker, gjerne med barn, er ute på et lite område samtidig, skal vi være sikre på at isen holder, sier Bøysen.

Snakker om været

Michael Langballe i isoppsynet mener det ikke er spesielt med usikker is i begynnelsen av januar.

– Nei, jeg har jobbet med dette i ti år, og vi har aldri åpnet isen for ferdsel før nyttår noen gang. I fjor åpnet vi ikke før i februar. Så hadde vi seks-syv uker med farbar is, før det ble brått slutt.

– Følger dere nøye med på været i avdelingen?

– Ja, det skal jeg love deg.

 

Les flere artikler