Ber kommunen få i stand skiløyper der folk bor
Bærum kommune har bedt om innspill for å gi et best mulig friluftstilbud. Kåre Ivar Melsæther mener tre løypeutbedringer er en god start.
– Tilgjengeligheten direkte fra bebyggelsen til marka må bedres. Nå må man ofte først kjøre bil for å komme seg ut i marka, og det rimer dårlig med at Bærum skal være en «klimaklok kommune», sier Melsæther.
– Når man bor helt opp til markagrensen og har hatt skiløyper utenfor døra nærmest i alle år, er det forkastelig at man skal måtte sette seg i bilen, fortsetter han om bakgrunnen for forslagene han har sendt kommunen.
1. oktober gikk fristen ut for å melde inn eksempelvis mangelfull skilting, feilmarkeringer i eksisterende turkart, ønsker om utbedringer i turveinettet eller forslag til ny tilrettelegging.
– Vi tar imot alle gode forslag, og er glad for folks engasjement. Samtidig er det viktig å få frem at vi må se på kapasiteten vår før vi lover noe til de som har meldt inn ting, sier Svein Finnanger, kommunalsjef for miljøtekniske tjenester i Bærum.
Tryggere forhold
I henvendelsen til kommunen har Kåre Ivar Melsæther listet opp fire forslag:
- Gjenopprette rødmerket/preparert skiløype fra Rykkinn via Engebråtan/Kjaglia til Djupedalen/Sørsetra
- Knytte ovennevnte løype med tverrforbindelse fra Enli til Skui skole og Jordbruløypa/Vestmarka
- Utbedre Solfjellstuabakken (ca. 100 meter) fra Eineåsen skianlegg
- Gjenopprette blåmerket sti fra Markebekk til Solfjellstua/Nordfjordhytta
– Jeg regner ikke med å få gjennomslag på alt, sier Melsæther og smiler.
– Men gamleløypa mot Kjaglidalen og Sørsetra, som var svært mye brukt av barnefamilier og eldre skiløpere, er ønsket tilbake. Det bør kunne prepareres i utkanten på jordene, og det trengs ikke store inngrep for å fikse dette, fortsetter han.
De andre forslagene begrunner Melsæther blant annet med at Rykkinn-beboere vil få mye lettere tilgang til løypenettet i Vestmarka og at utbedringer vil gjøre forholdene tryggere for både skigåere og preppemannskap.
– Når det gjelder den blåmerkede stien, handler det om å få på plass igjen skilting og merking av en del av en populær turrunde. Tidligere var forstyrring av beitedyr et argument for å fjerne merkingen, men de senere år er det ikke registrert beitedyr i området, hevder Melsæther.
Halvmeter
Svein Finnanger sier han har sendt Melsæthers innspill videre til idrettsavdelingen i kommunen for vurdering.
– Det er helt riktig at løypa fra Rykkinn til Solfjellstua og videre innover har vært vårt tilbud i dette området. Men lysløypa er kjempefin, så det er ikke noe dårlig tilbud, mener Finnanger.
– Samtidig har vi prioritert markaløypene og nærmiljøløypene i boområdene. En del av løypene fra bebyggelse og ut i marka er avhengig av en viss mengde snø, og noen går også på jorder. Vi har ikke lov å preppe på jorder før det ligger en halvmeter snø, noe som gjør det krevende, tilføyer han.
Kåre Ivar Melsæther mener at lite snø enkelte år kan brukes som en unnskyldning for å slippe preparering av flere løyper.
– Jeg er usikker på hvor stort entusiasmen er. Det kommer jo alltid snø om vinteren, sier han.