Skip to main content

Disse «lørdagskameratene» har trent sammen i 40 år

Langturen på et par timer i Vestmarka går gjerne fra Sem på lørdager. Fra venstre: Steinar Finsrud, Odd-Arnt Christensen, Trond Tvedt, Harald Bowitz, Kjell Berge og Gunnar Tveiten med hunden Will.

Langturen på et par timer i Vestmarka går gjerne fra Sem på lørdager. Fra venstre: Steinar Finsrud, Odd-Arnt Christensen, Trond Tvedt, Harald Bowitz, Kjell Berge og Gunnar Tveiten med hunden Will.

FOTO: PRIVAT

Hver lørdag snører denne gjengen på seg joggeskoene, slik de har gjort i nærmere 40 år. For dem er fellestreningene ren helse. 

– Vi er den samme gjengen som holder på. De som har vært med lengst, har holdt sammen siden tidlig på 1980-tallet, sier Gunnar Tveiten. 

Den faste langturen på lørdager gjorde at gjengen naturlig nok kalte seg Lørdagskameratene. 

Tre ganger i uken møtes de. Tveiten forteller at stedene varierer ut ifra årstidene. Men utgangspunktet er rundt omkring i Asker. 

Noen ganger er løpeturen på en drøy time, andre ganger er det intervaller og noen ganger langkjøringer. Om vinteren går de mye på ski. 

– Jeg tror vi er den eneste løpegruppen som løper til julebordet. Det avholdes siste helg i november hvert år, forklarer Tveiten. 

Utgangspunktet var turløpergruppen i Asker Skiklubb. Så ble de en gjeng som begynte å trene for seg selv. Langturen på lørdager har gjerne oppmøte ved utfartsparkeringen på Sem og deretter bruker kameratene opp mot to og en halv time i Vestmarka. 

– Etter hvert har vi også fått en gågruppe. Det er ikke alle som kan løpe lenger – av naturlige årsaker. 

For yngstemann i Lørdagskameratene har passert 60 år. Eldstemann er 78. 

Til sammen er de 15 karer. Vanligvis møter 8–10 på trening hver gang. 

– Det har vært noen damer innom, men vi er stort sett menn. 

– Vi er en gjeng som støtter hverandre i tykt og tynt. En viktig del av det å trene sammen er at det ivaretar de sosiale aspektene. 

Lørdagskameratene utenfor Kong Baudoin stadium i Brussel. Fra venstre: Eirik Holm, Kjell Berge, Odd-Arnt Christensen, Steinar Finsrud, Gunnar Tveiten og Harald Bowitz.

Lørdagskameratene utenfor Kong Baudoin stadium i Brussel. Fra venstre: Eirik Holm, Kjell Berge, Odd-Arnt Christensen, Steinar Finsrud, Gunnar Tveiten og Harald Bowitz.

FOTO: PRIVAT

Fysisk og psykisk helse

Lørdagskameratene deltar i løpskarusell i Drammen hvert år, løper ofte Birkebeinerløpet og arrangerer turer til utlandet. Tveiten trekker frem minner fra München i 2019 og Valencia 2017. 

– I 1992 løp vi Berlin maraton. Det var spesielt å løpe gjennom Brandenburger Tor og løpe inn i Øst-Berlin.

Nylig løp de maratonstafett i Brussel. De 42 kilometerne var inndelt i seks etapper av ulik lengde. Gjennomsnittsalder på gjengen fra Asker som deltok var 74,5 år.

– Gevinsten i dette ligger veldig på det mentale og sosiale. Og selvfølgelig også fysisk helse. 

Vi holder oss i form og det er også et balansepunkt i forhold til slitasje på kroppen når vi kommer opp i årene. Vi prøver å finne balansen gjennom optimal fysisk og sosial helse, sier Tveiten. 

Karene rydder tid til trening og Tveiten legger ikke skjul på at det er høyt oppe på agendaen å møtes. 

– Noen få har vært aktive på ski og friidrett, men flesteparten kommer fra mosjonsidretten. Det er helse og velvære som er det overordnede, sier Tveiten og legger til at å delta i løp setter en ekstra spiss på mosjoneringen.

Treningsprogrammene fikser de helt selv. 

– Det er erfaringsbasert. Vi holder oss oppdatert om treningsprinsipper.

Lyst og glede

Rektor ved Norges idrettshøgskole, Lars Tore Ronglan, sier det finnes mye dokumentasjon på at helse er mangefasettert og at et helhetlig blikk er avgjørende.

– Det kroppslige og mentale henger sammen. God helse handler både om det fysiske, psykiske og sosiale.

Ronglan sier det er mye kunnskap som støtter opp om erfaringene til Lørdagskameratene: Å kombinere bevegelse og fysisk aktivitet med trivsel og sosialt samvær gir mening, påfyll og glede. 

– Hvis man må piske seg ut for å løpe 5 kilometer to-tre ganger i uken er utbyttet mye dårligere enn om du av egen lyst og glede går ut, sier Ronglan. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.