Skip to main content

Bevegelseshemmede Ida kan miste treningsbanen

Ida Nesse er tatt ut til Paralympics. Hun satser på medalje i Tokyo.
Ida Nesse er tatt ut til Paralympics. Hun satser på medalje i Tokyo.
Foto: André Strømnes

Ida Nesse drømmer om å bli første bevegelseshemmede som deltar i NM for funksjonsfriske. Nå kan treningsbanen forsvinne. 

– Ingen andre handikappede i Norge har vært med i NM. Det hadde vært kult, sier Ida Yessica Nesse. 

NM-kravet er 36 meter. 28-åringen har 35,31 meter som personlig rekord og på trening viser hun stadig at hun har 36 meter inne.

Tyrving-utøveren konkurrerer i klassen F44 (skade under kneet). Hun er født med klumpfot og operert flere ganger. Da hun var yngre, kvalifiserte hun seg til deltagelse i spyd i alle de nasjonale ungdomsmesterskapene i aldersbestemte klasser og alle junior-norgesmesterskapene. 

I 2013 deltok hun for første gang i et parafriidrett-stevne. Ifølge pappa og sportslig leder i Tyrving, Jo Nesse, har ingen bevegelseshemmede tidligere klart å kvalifisere seg til NM. 

Klar for Tokyo

NM er i september, men først er det Paralympics i Tokyo. Tidligere denne uken fikk Ida Nesse den endelige beskjeden om at hun er tatt ut. Beskjeden var gledelig, men ikke overraskende. 

Nesse hadde inntil nylig europarekorden i diskos og tok nylig sølv i EM. 

– Håpet er medalje i Paralympics, jeg vet jeg har sjansen, sier Nesse og kikker utover kastbanen som ligger sammenklemt mellom Nadderud Arena og nye Bekkestua ungdomsskole.

 – Det er her vi trener kast. Dette er kastburet hvor jeg har trent i mange år, sier Ida Nesse. 

Under omregulering

Nå er hun og pappa Jo usikre på hva som skjer fremover. Området er, ifølge Jo Nesse, under omregulering og skal være park og friareal. 

– Hvis denne blir borte sliter jeg. Da har jeg ikke noen steder i Bærum å kaste, sier Ida Nesse og legger til at da må hun til Heggedal eller Oslo.

Samtidig frykter Jo Nesse for Tyrvinglekene. Han sier gigantstevnet også er Norges største kaststevne og at det av sikkerhetshensyn ikke er mulig å kaste inne på verken Nadderud eller den nye friidrettsarenaen på Rud under Tyrvinglekene, på grunn av den enorme aktiviteten under stevnet. 

– Det er denne banen vi har og det eneste stedet i Bærum man kan kaste diskos og slegge. Under Tyrvinglekene kan vi ikke ha det inne på stadion – det er for farlig.

Vil vurdere saken

Leder av planutvalget i Bærum, Eirik Bøe (V), bekrefter at kastbanen på Bekkestua trolig blir regulert bort etter at den nye friidrettsbanen på Rud blir klar – dersom det ikke gjøres noe. 

Han legger til at han har lyst til å se nærmere på saken og få vurdert om det er mulig med en avtale om å lå kastburet stå. 

– Dette er litt krevende og utfordrende. Da må vi eventuelt ha en dialog med Tyrving og vurdere dette, sier Bøe. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.