– Det var rolige forhold rundt Freya som beitet etter mat. Og det var få tilfeller hvor vi veiledet tilfeldig forbipasserende på sjøen, med en anbefaling om å forlate området. Vi ser ingen grunn til å iverksette andre tiltak etter observasjonene fredag, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Lørdag formiddag hadde Freya forflyttet seg til en RIB utenfor Halden brygge på Snarøya.

Grunnet finværet som er ventet lørdag, forventer direktoratet mer aktivitet på sjøen. I den forbindelse ber de folk ta hensyn til Freya.

Fiskeridirektoratet fortsetter observasjonsarbeidet lørdag for å få kunnskap om hvalrossens beiting og hvilemønster. Det er viktig informasjon dersom vi skal innføre ytterligere tiltak, opplyser de.

Følg Freyas bevegelser i kartet under:

– En hvalross utgjør normalt ikke en fare for mennesker så lenge man holder avstand. Men dersom den blir forstyrret av mennesker og ikke får den hvilen den trenger, kan den føle seg truet og angripe, skriver direktoratet videre.

Hvalrossen Freya har fått mye oppmerksomhet i norske medier denne sommeren. Hun ble for alvor kjendis etter et besøk i Kragerø i juni, hvor hun tok seg til rette og slappet av i flere fritidsbåter. Siden har hun beveget seg nordover i Oslofjorden og helt inn til Oslo, hvor hun har vært denne uken.

Flere skuelystne

En rekke turgåere langs kyststien mellom Lysaker og Fornebu lørdag formiddag speidet litt ekstra ut over fjorden etter at hvalrossen Freya ble rapportert observert i området lørdag morgen.

Ekteparet Sissel og Martin Krüger hadde panoramautsikt over fjorden fra en benk ytterst ut på Lysaker brygge.

– Vi bruker å gå tur hit. Vanligvis ser vi på fugl og fisk, men i dag ser vi litt ekstra etter Freya, fortalte Sissel.

Da hadde imidlertid hvalrossen allerede svømt enda lenger vest.

– Det gjør ikke noe om jeg ikke ser hvalross i dag. Jeg er fornøyd, jeg har sett en skarv, sa Martin.