– Pride er et viktig tema og et trygghetstegn for mange. Etter det som skjedde 25 juni, er det ekstra viktig å holde mangfoldet synlig og feiret, sa spesialrådgiver i Ungdom og Fritid Josefin Larsson tirsdag kveld.

En halvtime tidligere denne kvelden ønsket hun kollegaer, samarbeidspartnere og rundt 20 til 30 ungdommer velkommen til kick-off-workshop for Sandvika Pride 2023.

Arrangert av ungdommen

Målet med workshopen er å slå fast hva slags innhold og inntrykk nettopp Bærums-ungdommer ønsker seg ved kommunens nyeste lokaltradisjon: Sandvika Pride.

– Det er tross alt de som er arrangørene, vi er bare de som holder døren åpen for dem, kommenterer Larsson.

Frem mot sommeren skal de, og alle andre som vil være med, møtes jevnlig for å planlegge, organisere, forberede og legge til rette for årets feiring.

Dette blir andre gang en pride-festival arrangeres i Bærum, og dermed går Sandvika Pride fra å være en hendelse til en årlig tradisjon.

Feiringen startet som et ønske fra ungdommene på Ungdom og Fritids aktivitetssenter på Helset og ble organisert og arrangert av ungdommene selv, med hjelp og overblikk fra Ungdom og Fritid. Slik blir det også i år.

Tilknytning

Larsson er blant dem som var med å grunnlegge Sandvika Pride i fjor. Det samme er Melinda Marie Dahl Folmo (17) og Miriam Myhre Michelet (16).

– Jeg vet jeg hadde vært glad for å ha noe som dette der jeg bodde da jeg var yngre, slik at jeg kunne bli introdusert for Pride og den verden der tidligere. Selv om vi har muligheten til å dra inn til Oslo Pride er det viktig å ha det synlig lokalt også, sier Folmo.

– Jeg og mødrene mine har tradisjon å reise inn til Oslo Pride hvert år. Det er en helt annen opplevelse og veldig hyggelig, men kan også virke noe stort og overveldende og avskilt fra oss her i Bærum. Da er det veldig hyggelig å ha Pride-feiring lokalt, litt mer avslappet og personlig, forteller Myhre Michelet.

De forteller om mange hyggelige tilbakemeldinger fra både unge og eldre etter arrangementet i fjor. Noen meldte at de fant nye venner og noen fortalte at de følte seg mer hjemme i lokalmiljøet etter feiringen.

Snøballen ruller

Tristan J. Åsvestad fra Skeiv Ungdom Oslo og Viken skryter varmt av ungdommene og Ungdom og Fritid for tiltaket. Tirsdag var han med for å høre hva Skeiv Ungdom kan bidra med av støtte.

– Dette er et flott initiativ, så vi stiller oss bak det med all støtte vi kan gi, sier Åsvestad.

I november ble Sandvika Pride kåret til årets ungdomsprosjekt i Ungdom og Fritids landsorganisasjon. I tillegg til en 10.000 kroner premiepott derfra, har arrangørene også fått 100.000 kroner i støtte fra Viken fylkeskommune til årets feiring.

– I fjor sa jeg at vi skulle komme tilbake større og sterkere, det skal vi leve opp til også, ler Folmo.

Flere av ideene det ikke var mulig å få på plass i tide i fjor er i år på plass. Ikke minst en egen pride-parade som skal gå gjennom sentrumsgatene og markere starten av feiringen.

Spesialrådgiver Larsson og kommunikasjonsrådgiver i Ungdom og Fritid Julie-Christine Krøvel sier paraderuten ikke er klar, men slår fast at pride-feiringen er planlagt til helgen i uke 23. Som i fjor vil Bakgården være Pride-feiringens hovedkjerne.

Samler støtte

– Kirken, Helsestasjonen og organisasjonene FRI og Skeiv Ungdom har allerede meldt at de stiller - som ifjor - med boder og aktiviteter. I tillegg prøver vi prøver å få med oss enda flere, sier Krøvel.

For øyeblikket jobber hun med å dokumentere Sandvika Prides overgang fra arrangement til tradisjon, og promotere feiringen til flere mulige samarbeidspartnere og engasjerte.

– Jeg syntes det er gøy å kunne vise frem Bærum på denne måten. Noen ganger opplever jeg at bæringer har et noe urettferdig stempel på seg, så det er hyggelig å kunne vise frem og feire mangfold og kjærligheten vi har her, sier Krøvel og legger til:

– Jeg vil at folk faktisk skal se hvor mye jobb som ligger bak og hvor mye den neste generasjonen legger sjelen si i dette. Dette er ungdom som har troen på mangfoldet, jeg vil at de skal kunne se at andre har troen på de også.