Bentdal har tatt en serie bilder av jenter i alderen 12 til 15, i hovedsak barna til familie, venner og kjente. Modellene er instruert inn i samme form og ramme. Ryggen er rak og ansiktene alvorlige, men samtidig sårbare.

– De jeg har portrettert er seg selv, men de har fått instruksjoner, og bildene handler like mye meg og mitt syn på verden, sier Bentdal.

Han er opptatt av forholdet mellom strukturer i samfunnet og individualitet, forteller han.

– Vi har for mye respekt for dem som spiller et spill for å skaffe seg makt. Jeg ønsker med prosjektet å minne om ansvaret vi har overfor neste generasjon. Det er dem vi rapporterer til, sier Bentdal.

Store bilder

Opprinnelig er han fysiker, men etter å ha jobbet i et par større firmaer med forretningsstrategi, merkevarestrategi og designledelse blant annet, tok fotointeressen overhånd. Nå er han fotokunstner på heltid.

21. januar stiller Bentdal ut 11 store fotografier i størrelse 1,20 x 80 på Shoot Gallery i Oslo. Tre av bildene har vært vist på Høstutstillingen 2015 og han har deltatt på Efterårsutstillingen 2015 i København med fire bilder fra samme serie.

 

Bentdal har bevisst valgt å ta kjente grep fra renessanseportrettene for å underbygge at rammen er formell og tradisjonell.

– Det var vanlig at autoritære maktpersoner og fremtredende borgere med makt og midler ble presentert på denne måten. Jeg synes det skjer noe spennende når jeg setter søte, unge jenter inn i denne formelle rammen og ber dem om å se alvorlige og litt strenge ut, sier han.

LES OGSÅ: Bærums-fotograf Anders Beer Wilse hedres av hele Norge

– Ikke bertebilder

– Når portrettene presenteres som en serie, skjer det forunderlige at de individuelle særtrekkene går opp i «en høyere enhet», at det som skiller dem også forener dem, uttaler kunstkritiker Lars Elton om bildene.

Johanne Annesdotter Skogstad (14) fra Lommedalen er fotografens niese og stilte opp som modell.

– Jeg ser meg selv i bildet og føler jeg kan gi sånne blikk. Prosessen tok lang tid, og jeg måtte se i ulike retninger, men likevel var det gøy, sier Johanne, som ikke egentlig drømmer om å bli modell.

– Men jeg synes det er fint å bli tatt bilder av. Ikke sånne bertebilder, men seriøse bilder, det liker jeg.

Madeleine Berge (15) fra Nesøya synes hun ser litt fremmed ut på sitt portrett.

LES OGSÅ: Marie eller Mamma?

– Speiler ikke meg

– Det er veldig rart å se meg selv så seriøs. For jeg føler ikke jeg er sånn. Jeg er en person som smiler mye og føler ikke at det speiler meg. Men mamma og pappa kjenner meg igjen. Det var veldig gøy at bildene av oss ble vist på Høstutstillingen.

 

Madeleines lillesøster Heddy (12) synes hun ligner ganske mye på den hun er.

– Det er meg, men bildet viser en annen side av meg enn jeg er til vanlig. Jeg pleier å være veldig glad, sier hun.

Bentdal har jobbet med prosjektet i om lag halvannet år.

– Hvorfor unge jenter og ikke gutter, eller eldre modeller?

Tidløst uttrykk

– Jeg synes kvinnerollen har utviklet seg til å bli interessant, mens med mannsrollen er det kanskje litt krise? Jentene på bildene skal representere dem som skal ta over etter oss, sier fotografen.

– Samtidig er det en brytningsdimensjon som er interessant. De er i en alder der de leter etter hvem de er. Jeg prøvde å ta bilder av tiåringer i samme setting, det ble bra, men også litt komisk. Og eldre jenter har gjerne farget håret, bruker sminke og fremstår noe mer tilgjort. Jeg var ute etter et mest mulig naturlig utseende på modellene, blant annet for å oppnå et tidløst uttrykk, sier Bentdal.