Fjoråret skal huskes med solnedgangen

Mette Schreuder (Fotograf): – Store Berg gård en tidlig vinterettermiddag. Jeg fanget et spesielt lys den dagen.
vurdering: – Den vakre solnedgangen med gul himmel, nakne trær mot en horisont som ikke er der, gir en spesiell stemning. Snø og gjerdet i forgrunnen minner om nasjonalromantikk.

Mette Schreuder (Fotograf): – Store Berg gård en tidlig vinterettermiddag. Jeg fanget et spesielt lys den dagen. vurdering: – Den vakre solnedgangen med gul himmel, nakne trær mot en horisont som ikke er der, gir en spesiell stemning. Snø og gjerdet i forgrunnen minner om nasjonalromantikk.

Bilder av solnedgang florerer på Facebook. Nå arkiveres de også i historisk samling.

DEL

Bibliotekaren ser på fotoet av den dalende sola som farge himmelen gul. Låvebygningen bader i kaldt ettermiddagsskjær. Nakne trær skaper trolsk stemning. Den snødekte skigarden myker opp. Fotoet oser av nasjonalromantikk.

– Den vakre solnedgangen med gul himmel, nakne trær mot en horisont som ikke er der, gir en spesiell stemning. Snø og gjerdet i forgrunnen minner om det vi ser i gamle malerier, sier Aleksander Kristung.

Rådgiveren ved Asker bibliotek ville utvide lokalsamlingen ved biblioteket med bilder som kan illustrere livet i Asker i 2016. Dermed utlyste han fotokonkurransen «Asker anno 2016».

LES OGSÅ: Økt oppslutning om Asker og Bærum fotoklubb

Naturmotiv

Slik han ønsker at Asker skal bli husket. Fjor-året dokumenteres med bilder av tusenårsstedet, fabeldyret i sentrum, gamle bygninger og nye broer, men med lite mennesker.

– Her er mange naturbilder, noen med dyr, men de fleste er uten mennesker, sier Aleksander Kristung.

Vinneren av fotokonkurransen ble avgjort etter loddtrekning. Det var Mette Schreuder som vant et gavekort på 1.000 kroner for vinterbildet av Store Berg gård.

Hun beskriver det slik:

– Store Berg gård en tidlig vinterettermiddag. Jeg fanget et spesielt lys den dagen.

40 bilder

Det kom inn 40 bilder. Han har valgt ut ti bilder, som Budstikka publiserer, og oppsummerer bildene slik:

– Det er mange naturbilder, for eksempel fra Semsvannet. Fotografene har brukt spesielle teknikker og fått frem moderne vrier på tradisjonelle motiv. Flere får frem eventyrstemninger. Når broen over bekken ved Mobråtan lyssettes med lommelykt, forvandles et hverdagslig motiv til et eventyrlandskap. Det samme tenker jeg når snøfnugg lyser opp Asker sentrum, som stjerner over fabeldyret, sier Kristung (se hans vurderinger under bildene).

Natur, bygg og vinter

Det er bilder av barn som leker i statuen utenfor kulturhuset, og skiløpere på Guiplatået, men de aller fleste bildene handler om natur og bygninger.

– Jeg vet ikke hvorfor det er så få mennesker på bildene, men kanskje vi burde lage en ny fotokonkurranse med menneskelige motiv, spør Kristung.

Det er også overvekt av vinterbilder.

– Folk setter kanskje mest pris på dagslyset de korte timene sola er fremme om vinteren. Vi tar bilder og tenker at denne fine dagen vil dele, sier rådgiveren ved biblioteket.

LES OGSÅ: Derfor er Asker Biblikotek blant Norges mest brukte

Skaper liv i samlingen

Kristung synes de 40 fargebildene som kom inn til konkurransen skaper liv i bibliotekets lokale fotosamling. Men han ønsker også flere bilder av gamle bygninger, som kan være i ferd med å forsvinne.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Artikkeltags