Skip to main content

– Utfordringen blir å holde barna igjen

Onsdag ble det gitt klarsignal for at fotballspillende barn opp til 20 år kan trene med kontakt fra 15. juni. Senere på dagen kom det frem at det kan også bli tidligere.

Foto: TRINE JØDAL

Fra 15. juni kan fotballsparkende barn igjen klinke til i duellene. Men det kan også bli tidligere. 

– Dette er en gledens dag, og utrolig gode nyheter for alle oss som er glade i barneidrett, og spesielt fotball, sier Rolf-Magne Walstad. Han er sportslig- og daglig leder i Asker Fotball.

Onsdag ble det klart at regjeringen fra 15. juni åpner for at barne- og ungdomsfotballen – og en del andre idretter – igjen kan begynne å trene med full kontakt på banen. Det vil si at énmetersregelen ikke gjelder. Frem til den datoen 15. juni, er det fortsatt de gamle reglene som gjelder. Det betyr øvelser der det ikke er kontakt mellom spillerne. Men senere på dagen bekreftet Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet i en pressemelding at de ønsker å åpne alle idretter for barn og unge fra 1. juni. De har hatt i oppdrag å revidere smittevernveilederen for idretten og sender ifølge VG sine anbefalinger til Helse- og omsorgsdepartementet torsdag 28. mai.

– Jeg tipper at den største utfordringen i den perioden frem til 15. juni, blir å holde igjen ungene. De kommer rett fra skolegården og spiller tilnærmet vanlig fotball, så må vi holde dem igjen her på fotballtreningene, sier Walstad i Asker Fotball.

– For de ungene i alderen 10 til 14 år, vil det kanskje fremstå ulogisk at man ikke kan gjøre noe som man vil få lov til om to, tre uker, sier Walstad som likevel tror at klubbene skal klare å opprettholde de gamle reglene frem til midten av juni.

– Mitt generelle inntrykk er at spillere og trenere har hatt en sterkt lojalitet til de signalene vi har fått fra myndighetene. Noen har sikkert vært uenige og ment at det har vært for mye, men de aller, aller fleste har fulgt reglene, sier Walstad.

Rolf-Magne Walstad i Asker Fotball. 

Foto: Knut Bjerke

Ikke før i august

Det er fortsatt ikke bestemt når barne- og ungdomsfotballen kan starte opp med seriespillet. Kulturminister Abid Raja sa at «dette med kamper kommer vi tilbake til, fordi det handler om antall personer som kan bryte énmetersregelen».

En problemstilling er at uken etter den 15. juni begynner skoleferien. Den varer helt til 17. august. I den perioden spilles det vanligvis ikke barne- og ungdomsfotball i Norge.

– Derfor ser jeg ikke for meg at det blir seriespill før i august. Kanskje vi kan begynne én uke eller mer før skolen starter. For å få det hele til å gå i hop, sier Walstad.

Han er klar på at den aldersbestemte fotballen i Oslo Fotballkrets må belage seg på at blir spilt enkeltserier denne sesongen.

– Det er det vi får tid til. Det er heller ikke banekapasitet i kretsen til å gjennomføre et tettere kampprogram, mener Walstad.

Han mener fortsatt at det er viktig å ta smittevernshensyn og følge myndighetenes råd. Selv etter 15. juni.

– Det verste som kan skje, er at vi starter opp, for at vi senere i sesongen må stenge det hele ned igjen. Det vil være veldig tungt å svelge, mener Asker-lederen.

Etterlyser mer info

Daglig leder i fotballkretsen NFF Oslo, Tore Jarl Bråteng, sier dette er svært positive signaler og et skritt nærmere normal aktivitet.

Han påpeker samtidig at i Danmark er man i gang og at åpning i Norge rett før sommerferien i praksis vil oppleves som august for mange.

– Mange klubber har hentet tilbake ansatte fra permitteringer for å legge til rette for aktiviteten det allerede er åpnet for, selv om klubbene ikke har fått tilgang til inntektsbringende tiltak, som cup og turneringer.

Han legger samtidig ikke skjul på at han gjerne skulle hatt mer informasjon om adgangen for å spille kamper for barn og ungdommer.

– Det er mye aktivitet gjennom sommeren som trenger tydelige signaler om dette. Det er viktig for den fysiske og mentale helsen til barn og ungdommer og viktig for klubbøkonomi, sier Bråteng og legger til at det er viktig at veilederen kommer.

Viktig i sommer

Daglig leder i fotballkretsen sier de er raskt klare til å sette i gang med aktiviteter når de får klarsignal. Bråteng mener likevel det er viktigere at klubber innenfor rammene som gjelder kommer i gang med aktiviteter som fotballskoler, cuper og fotballcamper gjennom sommeren, enn at man rekker å arrangere en seriekamp eller to før sommerferien.

Kretslederen sier også at han har forståelse for enkelte klubbers bekymring for å klare å holde igjen barna og ungdommen nå som de vet at de kan spille med fysisk kontakt 15. juni.

–Det er viktig at klubbene sammen stiller opp på dugnaden og er lojale mot reglene som gjelder. Som det er sagt fra sentralt hold så må idretten vise seg tilliten verdig. Vi ønsker tålmodighet som bidrar til at man ikke blir uforsiktige, sier Bråteng som derfor ber klubbene innstendig om å følge koronavettreglene som gjelder.

– Gjør vårt beste

– Det er positivt at det blir gitt anledning til å trene med kontakt. Vi hadde kanskje håpet å få lov litt tidligere. Nå blir det tre uker til for å passe på at vi overholder forutsetninger for aktiviteten, sier daglig leder i Holmen IF, Espen Johansen.

Han legger ikke skjul på at det kan bli utfordringer å forklare for barn og ungdom at de får lov fra 15. juni, men må vente frem til det.

– Det er kanskje ikke enkelt å forstå for 8-9-åringer. Vi skal gjøre vårt beste og gleder oss til 15. juni, sier Holmen-lederen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.