Stabæk har solgt spillere for 35 millioner

SNUDDE STABÆK-SKUTA: Espen Moe (til venstre) og Anders Bergh-Jacobsen har ledet Stabæk gjennom tøffe år og til en helt ny  virkelighet. Salget av Adama Diomande har gitt klubben økonomisk trygghet et par år frem i tid. Det sikrer blant annet nytt kunstgressdekke på Nadderud.

SNUDDE STABÆK-SKUTA: Espen Moe (til venstre) og Anders Bergh-Jacobsen har ledet Stabæk gjennom tøffe år og til en helt ny virkelighet. Salget av Adama Diomande har gitt klubben økonomisk trygghet et par år frem i tid. Det sikrer blant annet nytt kunstgressdekke på Nadderud. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For tre år siden var det en kamp hver måned for å finne penger til lønninger. Søndag kan det lukte gull av Stabæk.

DEL

– Det er nok ikke Rosenborg vi skal kjempe med i år, uttalte sportslig leder Inge André Olsen etter en treningskamp på La Manga i Spania i vinter.

Men så hyggelig feil kan man ta. Søndag er det seriefinale på forskudd mot Rosenborg. Ti dager etterpå er det semifinale i cupen.

– Det er mer enn hva vi drømte om, sier styrelederne i Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS, Espen Moe og Anders Bergh-Jacobsen og smiler.

Trygt farvann for Stabæk

Det har de god grunn til. Ute er himmelen Stabæk-blå, og neste gang fotballklubbenes status legges frem er Stabæk i grønn sone.

Ifølge duoen har salg av Morten Thorsby, Franck Boli og Adama Diomande gitt 35 millioner.

Stabæks farvann er trygt et par år fremover i tid nå. Duoen deler raust ut ros til alle som har vært med på å ro klubben gjennom stormen. Det er Moe og Bergh-Jacobsen som har vært kapteinene om bord. Dagens Stabæk-solskinn kunne ikke stått i større kontrast til desember og januar 2011/2012.

LES OGSÅ: Anthony Annan vender tilbake til Stabæk

– Det var seks spillere på kontrakt, ingen trener, nesten ingen sponsorer og en sykmeldt, daglig leder. Det var blytungt. Strategien vi la var årlig å drifte mot null, og utvikle spillere for salg – da ville det bli verdiskapning over tid. Jeg er stolt av at vi lyktes med strategien. Så har vi opplevd at når du har et lag uten resultater har du ingen verdier selv om enkeltspillere utmerker seg. Har du et lag som vinner kamper, så kan du realisere verdier på mange spillere, sier Bergh-Jacobsen.

LES OGSÅ: Slik skal pengene fra Diomande-salget brukes

– Nesten uforsvarlig

Han tok over som AS-leder i desember 2011 og innrømmer at Stabæk-strikken har vært ekstremt nær ved å ryke.

– Det var nesten uforsvarlig av oss å fortsette og ikke begjære oppbud. Et kommersielt AS hadde aldri holdt på. Men alle følte sterkt ansvar for klubben. Det var spesielt tre grunner til at vi fortsatte: Stabæk er Bærums sterkeste merkevare, kreditorene visste hva de gjorde og de store kreditorene var aksjonærene selv.

LES OGSÅ: Stabæk tjener fett på å være topplag

Bergh-Jacobsen og Moe forteller om hvordan det sommeren 2013 ikke var kontroll på penger til lønninger og om hvordan aksjonærer tre-fire måneder etter hverandre måtte låne Stabæk penger. Borte mot Follo lå Stabæk under 0–2. De snudde og vant 3–2.

– Da kom optimismen. Så vant vi overgangssaken i september.

Så ble det opprykk, så kom Bob Bradley og så kom millioninntektene fra spillersalg.

– Da Dio-salget var i orden, var jeg en lykkelig mann. Jeg skjønte ikke hvorfor jeg plutselig kjente meg så sliten etterpå. Antagelig var det en utladning av noe slag, sier Espen Moe, som selv spilte for Stabæk fra han var 10 til 20 år.

LES OGSÅ: Bradley etter Dio-salg: – Mangler kortsiktige ambisjoner

Tipper 2-1 på søndag

– Jeg tok styreledervervet som enhver jobb. Jeg må innrømme at jeg trigges av utfordringer. Og dette var en utfordring. Det kunne jo ikke bli verre.

– Det er krigeren og lagspilleren i deg som kommer frem. Dette skulle vi få til, sier Bergh-Jacobsen.

Søvnløse netter og 400–500 timer i året (til null betaling) er hva duoen har lagt ned i arbeid for Stabæk. Legger spillerne ned like stor jobb på søndag kan høsten bli ellevill og toppe snuoperasjonen.

– Tipper 2–1 til oss, sier Moe.

– Vi scorer i 88. minutt og vinner 1-0, spår Bergh-Jacobsen.

Artikkeltags