- Gatefotballen har gitt meg holdepunkter i hverdagen

TOPPSCORER: Jan Olav Sawyer er toppscorer på Stabæks gatelag, og håper på gatelandslagsplass i fremtiden. Bak seg har han en tung historie med rus og voldsproblemer. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS

TOPPSCORER: Jan Olav Sawyer er toppscorer på Stabæks gatelag, og håper på gatelandslagsplass i fremtiden. Bak seg har han en tung historie med rus og voldsproblemer. ALLE FOTO: KARL BRAANAAS

Artikkelen er over 3 år gammel

For Jan Olav Sawyer (26) ble rus og vold til et levebrød. Nå vil han motivere skoletrøtt ungdom med historien sin.

DEL

19 år gammel sa han takk og farvel til skolen, uten at et langt liv i grunnskolen hadde lært han å lese og skrive.

Han hadde fått en datter, og følte ikke at han kunne kaste bort tiden på noe han for lengst hadde forstått ikke kom til å gjøre noe nytte.

– Skolen fungerte ikke for meg, og med dysleksien min taklet jeg det bare ikke. Jeg ble lei, og droppet ut, forteller 26-åringen.

Nå måtte han ha penger.

LES OGSÅ: Stiller ut i Gatekapellet: Fra rus til kunst

Kriminalitet ble løsningen for Oslo-gutten – en løsning som ledet han til seks måneders lang soning i Halden Fengsel.

Der møtte han seg selv, ansikt til ansikt, og fikk en solid vekker.

– Mer en eldre versjon av meg selv, som lignet på alle mulige måter. Jeg kjente meg så igjen i ham, og den eneste forskjellen var at hans tabber hadde gitt han syv år. Syv år! Jeg kunne ikke la det skje med meg.

Tilbake til fotballen

Da han slapp ut, trengte han rammer. Og en ny start. Han flyttet vekk fra byen, vekk fra kameratene som hadde fått han inn i livet han nå ville bort fra.

Rammer og faste holdepunkter fant han i det han elsket mest da han var ung: Fotballen.

– Jeg var god, det lover jeg deg. Da jeg var liten, drømte jeg om å bli profesjonell fotballspiller, og her får jeg en mulighet til å leve ut den drømmen, sier Jan Olav og ser utover gressmatten på Nadderud stadion. Stabæk fotballs A-lag har akkurat gjort unna sin siste trening før cupmatchen mot Sandefjord. På den gamle kunstgressmatten bak stadion har klubbens gatelag nettopp gjort det samme.

– Hvorfor fotball?

– Jeg har alltid vært en fotballnerd, og gjennom gatefotballen får jeg faste holdepunkter i hverdagen. Jeg har trent godt i vinter, og tror jeg kan klare å få plass på landslaget om jeg fortsetter utviklingen min, sier Jan Olav.

LES OGSÅ: Flere unge ber om hjelp mot hasj

– Dette er ikke det typiske fotballaget

Stabæk mener gatefotballprosjektet først og fremst gir kan gi rusavhengige viktige pauser i en tøff hverdag. Gatefotballaget har over 50 spillere tilknyttet laget, men det er sjelden mer en tyve på banen når laget trener. Noen ganger møter bare et par stykker opp.

– Dette er ikke det typiske fotballaget, men et tilbud for rusavhengige. For oss er det viktig å ikke si nei til noen, sier Espen Lindmark, ansvarlig for gatefotballen i Stabæk.

LES OGSÅ: – Store mørketall på unge som doper seg

– De fleste har hatt et forhold til fotballen tidligere i livet, og her får de muligheten til å bli en del av en større gruppe. Et av hovedmålene våre er å lære en gjeng individualister viktigheten av å tilhøre en gruppe, sier Lindmark, som sammen med trener Stein Johansen bruker mye tid på å følge opp spillerne, på og utenfor banen.

I tillegg til ukentlige treninger, spiller laget flere turneringer mot andre gatelag.

– Forhåpentligvis kan også fotballens nettverk hjelpe noen å få en jobb, og en vei ut av rusproblemene. Der er spillere som Jon Olav gode eksempler, sier Lindmark.

Drømmen om A4

For Jan Olav er målet fremover det han kaller for A4-tilværelsen, med fast jobb, kone og barn. Hele pakken.

– Får jeg det, har det ingen ting si hva jeg jobber med, sier 26-åringen, som nå håper at dokumentarfilmen «Pøbler» kan bli hans vei inn i samfunnet.

Filmen omhandler en gruppe unge mennesker som deltar på NAVs «Pøbelprosjekt», som jobber med å få ungdom som droppet ut av skolen inn i fast arbeid.

– Om noen ser filmen, så kanskje de forstår meg litt bedre. Noen vil kanskje skygge unna når de ser filmen, men jeg kan ikke skjule hvem jeg er, sier Jan Olav, som skal reise på skoler landet rundt med filmen, og fortelle sin historie til skolebarn.

LES OGSÅ: – Vi har latt gode karakterer kamuflere et stort problem

Danse med Mette-Marit

– Filmen min blir jobben fremover, og jeg har veldig lyst til å hjelpe ungdommer. Her får jeg en mulighet til å snakke rett fra leveren. Forhåpentligvis kan jeg gjøre en forskjell da.

Før det venter en førpremiere på Filmfestivalen i Haugesund til uken – med deler av kongefamilien på gjestelisten.

– Forhåpentligvis får jeg en dans med kronprinsessen. Tenk det, jeg danser med henne. Det hadde vært kult ... og en selfie med kronprinsen ...

LES OGSÅ: – Mer bekymret for at barna får for mye sukker, enn at de røyker cannabis

Artikkeltags