Skip to main content

Stabæk vil si nei til VM-boikott

Styret i Stabæk Fotball ønsker å si nei til en boikott av fotball-VM i Qatar.

Styret i Stabæk Fotball ønsker å si nei til en boikott av fotball-VM i Qatar. 

Foto: KARL BRAANAAS

Stabæk Fotball synes ikke en boikott av fotball-VM i Qatar i 2022 er en riktig løsning og vil si nei til forslaget. Supporter-leder er sterkt uenig.

– Det primære er at vi forsøker å lytte til de som er eksperter på området. Når de mener at en boikott av VM ikke er den rette løsningen, så stiller vi oss bak det, sier styreleder i Stabæk Fotball, Espen Moe, til Budstikka.

Stabæk Fotball bestemte på klubbens ordinære årsmøte tidlig i mars at de ville utsette avgjørelsen om hva Stabæk skulle stemme på det ekstraordinære fotballtinget 20. juni. Nå er de altså kommet med innstillingen om hva de ønsker å stemme på det tinget. 

«Stabæk Fotball støtter ikke forslaget om boikott av VM 2022. Stabæk Fotball vil derfor stemme mot boikott på det ekstraordinære Tinget 20 juni 2022 og i tråd med forslaget til vedtak foreslått av NFF» skriver klubben. Forslaget er forkortet av Budstikka.

Dette forslaget skal Stabæk Fotballs medlemmer stemme over på klubbens ekstraordinære årsmøte 15. juni.

Espen Moe er styreleder i Stabæk Fotball, og er imot en boikott av VM.

Espen Moe er styreleder i Stabæk Fotball, og er imot en boikott av VM.

Foto: KARL BRAANAAS

Det er blant annet rapporten fra det såkalte Mollekleiv-utvalget, som gjør at Stabæk Fotball nå ønsker å si nei til en boikott av VM i fotball i golfstaten Qatar neste år. Mesterskapet er svært omdiskutert, spesielt etter at The Guardian avdekket at mer enn 6.500 gjestearbeidere skal ha mistet livet i Qatar siden VM-tildelingen i 2010.

– Vi har selvfølgelig også tatt selvstendige vurderinger i styret, og vi er enstemmig på at en boikott ikke er riktig vei å gå. Vi mener at det er bedre å påvirke fra innsiden, enn fra utsiden, sier Moe som understreker at Stabæk Fotball i utgangspunktet er sterkt kritisk til et VM i Qatar. 

– Hva slags selvstendig vurderinger har dere tatt?

– Blant annet at det ikke er noen andre forbund som vurderer en boikott, og at effekten av en norsk boikott da nærmest er ikke eksisterende, sier Moe.

For boikott

Bjørnar Posse Sandboe er leder av Stabæk Support, og har også vært en som nasjonalt har frontet en boikott av VM i Qatar. Han er uenig med klubben og håper klubbens medlemmer stemmer ned forslaget.

Bjørnar Posse Sandboe er Stabæk Support-leder, og er i høyeste grad for en boikott av VM neste år.

Bjørnar Posse Sandboe er Stabæk Support-leder, og er i høyeste grad for en boikott av VM neste år. 

FOTO: PRIVAT

– Jeg vil stille spørsmål til hvordan klubbens selvstendige arbeid har vært i etterkant av forrige årsmøte. Når rapporten fra utvalget er omstridt, der flere tunge kilder er betalt av Qatar, synes jeg ikke man ukritisk skal støtte seg på denne. Jeg selv ønsker at Stabæk Fotball skal stemme for boikott, skriver Posse Sandboe i en sms til Budstikka. 

– Jeg mener vi ikke kan godta at fotballen og Norges deltagelse blir brukt i sportsvasking, og jeg har ikke tillit til at NFFs tilstedeværelse i VM vil gjøre noen positiv forskjell. NFF og FIFA har vært en del av problemet snarere enn en del av løsningen i 11 år, og jeg mener det er naivt å tro at man kan delta i noe kriminelt og unnskylde det med at man påvirker positivt fra innsiden, fortsetter han.

– Tragedie

– VM i Qatar er en tragedie uansett utfall av voteringen. Spørsmålet er om vi skal være med på denne tragedien, eller ikke. Og det mener jeg vi ikke skal.

– Vil dere forsøke å «kuppe» årsmøtet?

– Stabæk Supports styre har tatt standpunkt for boikott i likhet med alle supporterklubbene i Norge, og står ved dette. Vi har oppfordret medlemmer til å melde seg inn i klubben og gi sin stemme, men folk må få bestemme selv. Det viktigste er at man gjør et velinformert valg og ikke bare sluker det ene eller det andre, skriver Bjørnar Posse Sandboe.

Espen Moe vil representere Stabæk Fotball på fotballtinget, og han sier at han vil forholde seg til det som blir vedtatt på klubbens ekstraordinære årsmøte – uansett om det blir ja eller nei til en boikott.

– Vi er en demokratisk organisasjon, og jeg vil selvfølgelig rette meg etter det årsmøtet bestemmer, sier Moe.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.