Skip to main content

Hundrevis av hull oppsto under banen

Føyka var klar for spill et snaut døgn før Filip Fredhall og Asker møtte Brattvåg søndag. Både Asker Fotball, Asker Skiklubb og kommunen er enige om at utbedringene er midlertidige.

Føyka var klar for spill et snaut døgn før Filip Fredhall og Asker møtte Brattvåg søndag. Både Asker Fotball, Asker Skiklubb og kommunen er enige om at utbedringene er midlertidige. 

Foto: TRINE JØDAL

Kunstgressbanen på Føyka hadde massevis av hull under banen og sto i fare for ikke å bli godkjent for spill.

I Tromsdalen koster det 18–20 millioner å utbedre noe tilsvarende.

– Jeg har vært grunnleggende bekymret i ett og et halvt år, sier daglig og sportslig leder i Asker Fotball, Rolf-Magne Walstad. 

Han forteller at det var hundrevis av små hull under kunstgresset på Føyka og at det blir stadig flere av dem. Noen av hullene er ifølge Walstad bare noen millimeter, andre to-tre centimeter dype. 

Da Fotballforbundet kom på besøk i april ga de beskjed om at banen ikke ville bli godkjent for spill i 2. divisjon, om den ikke ble utbedret. Banen var først klar noen timer før kampstart mellom Asker og Brattvåg søndag. 

– I godt samarbeid med Asker Skiklubb (baneeier) og kommunen fikk vi gjennomført utbedringer i forrige uke. Størstedelen er nå utbedret, sier Walstad og legger til at kommunen, skiklubben og fotballklubben er enige om at det er en midlertidig løsning. 

– Det er sannsynlig at det kommer flere hull når det blir mer nedbør. 

Walstad understreker at han ikke er noen ingeniør, men at han mener problemene har oppstått på grunn av belastningen og vinterdrift gjennom 18 år.   

– Det har vært lang belastning og trykk på sand og gruslag under kunstgresset og paden på banen, som gjør at underlaget er mer eller mindre ugjennomtrengelig for vann. Og vannet renner dit det finner hull.

 

Kunstgressbanen på Føyka ble utbedret i forrige uke.
Kunstgressbanen på Føyka ble utbedret i forrige uke.
Foto: Privat

Enormt høy bruk

I forrige uke ble altså kunstgresset rullet opp og hullene utbedret.

 – Fagfolk og andre er av den oppfatning av at dette ikke er en permanent løsning, sier Walstad og forteller at han har innhentet mye erfaringer fra Oslo og Tromsdalen. 

– Der graver de opp hele banen, inkludert undervarmen, og bygger den opp helt på nytt. 

Ifølge Asker-lederen har Tromsdalen kalkulert med at det vil koste 18–20 millioner kroner hos dem. Walstad sier han er glad for at det inntil videre er utbedret i Asker.

– Om det ikke hadde blitt gjort, ville det vært riktig å stille spørsmål ved om det var forsvarlig å spille der. Det er på langt nær optimalt i dag heller, men ikke sånn at jeg vil si at det er helsefarlig eller uforsvarlig, kommenterer Asker-lederen og legger til at han er spent på hvor lenge banen holder seg slik. 

– Den er bra nok nå, men om den er det om et halvt år, er jeg mer i tvil om.

Ifølge Asker Fotball er kunstgressbanen på Føyka på topp ti av baner som brukes mest i Norge. Walstad sier det ikke er noen erstatningsarena som det kan spilles 2. divisjonsfotball på i Asker. 

11. mai kommer Fotballforbundet igjen på besøk til Føyka, for å teste banen etter at den er utbedret.

– Skylder ikke på noen

Banesjef i Asker Skiklubb, Rune Singstad, bekrefter at problemene oppsto for litt over et år siden og har økt i omfang. Singstad påpeker at banen er fra 2004, og at den har hatt en årlig brukstid på mellom 3.000 og 3.500 timer. 

– Her skylder jeg ikke på noen, sier Singstad. 

Han forteller at under kunstgresset og den såkalte paden har underlaget blitt så tett at det nærmest er betong.

– Det har tettet seg helt, så når vannet finner noen veier blir det akkurat som om det oppstår noen sluk under banen. Disse blir større og større i omkrets. 

Singstad sier at i overkant av 1.000 kvadratmeter av banen er tatt opp og jevnet ut. 

Asker kommune har påtatt seg ansvaret for banen. 

– Det er vi kjempeglade for. Der har kommunen vært veldig behjelpelige. Nå må vi se hvordan det fungerer når vi får vann utpå her over lengre tid.

Selve kunstgresset ble sist byttet i 2018. 

– Ser bra ut

Arild Thorp og kunstgressleverandøren ProTurf, sier det er fryktelig vanskelig å si noe om hvorvidt problemene vil oppstå igjen. 

– Det som er gjort nå ser veldig bra ut. Jeg kan ikke stå inne for tettheten under banen, jeg er ikke grunnentreprenør, sier Thorp som roser Skiklubben for vedlikeholdet av banen og samarbeidet med kommunen. 

– Det er enorm stor bruk av banen, og man må også ta hensyn til at dette er en toppfotballarena.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.