Skip to main content

Gir ikke opp håpet om barnefotball fra midten av juni

Barn opp til 4. klasse kan nå drive idrett med fysisk kontakt så lenge gruppen ikke overstiger 10 personer. 

Foto: Knut Bjerke

Fotballkamper for barn og ungdom er fortsatt utelukket på grunn av smittevern. Oslo Fotballkrets nekter fortsatt å gi opp håpet om å starte kamper fra midten av juni. 

Saken ble først publisert med Idrettsforbundets tolkning om at det nå er unntak for barn til og med 4. klasse. Helsedirektoratet har senere gått ut og presisert at det er feil og at fortsatt gjelder én meters avstand for alle i Norge, bortsett fra toppfotballen. Saken er oppdatert. 

Breddeidretten må fortsatt holde en meters avstand. På en pressekonferanse mandag startet helseminister Bent Høie med å uttale at idretten fortsatt må holde på med koronatrening en stund til. 

I de nye retningslinjer for barne- og ungdomsidretten kan det trenes i grupper inntil 20 personer hvis det holdes en meters avstand, og gjennomføres arrangementer med inntil 50 personer hvis det holdes en meters avstand.

Etter pressekonferansen sendte Norges Idrettsforbund ut en pressemelding om at det var unntak for barn opp til 4. klassetrinn – de kan ha fysisk kontakt hvis gruppene ikke overstiger 10 personer og det er de samme gruppene hver gang. 

Helsedirektoratet har senere presisert at denne tolkningen er feil. 

– Det som står i veilederen Helsedirektoratet har sendt ut er at det for de minste skolebarna kan være vanskelig å overholde énmetersregelen. Derfor er det viktig med mindre, og faste, grupper inntil ti personer, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave til VG.

Han presiserer også følgende:

– Fortsatt gjelder én meter for alle i Norge bortsett fra toppfotballen, som lever i karantene. Det er veldig viktig å få dette riktig, så ingen misforstår, sier Linhave.

Håper fortsatt

Eliteserieklubbene i fotball har fått grønt lys for å starte opp med kontakttrening og 16. juni starter kamper i eliteserien. Det er uttrykt at man vil høste erfaringer fra dette for å stake ut kursen videre. 

Daglig leder i Oslo Fotballkrets, Tore Jarl Bråteng, sier imidlertid at han ikke har gitt opp håpet om mer enn toppfotball fra midten av juni.

– Det er sagt at ingen spiller før 15. juni, men faktisk ikke sagt ekstremt mye om resten.

Bråteng påpeker at regjeringen har uttrykt at barn og unge er viktige og skal prioriteres.

– Inntil de kommer konkret med ny regel så har vi forberedt oss som tidligere til å kunne starte så fort vi får lov. Det er ikke uttalt at barn og ungdom må vente til august, men vedtatt at ingen spiller før 15. juni, sier Bråteng.

Godt forberedt

Asker-trener Vegard Skogheim har spådd at barnefotballen kommer i gang før seniorfotball fra 2. divisjon og nedover og vist til at barn og ungdom nå er tilbake i skolen.

– I lys av at det er sagt at barn og unge er viktige, så gir vi ikke opp håpet om at de kan komme i gang i juni. Med åpningen som er i skolene og noe aktivitet i skolehverdagen så synes jeg det er for tidlig å konkludere med at ikke barn får spille fra 15, juni, sier Bråteng og legger til at det er mye som kan skje den nærmeste måneden.

Han sier fotballkretsen er veldig godt forberedt og klare til å start så fort de får lov.

– Vi håper myndighetene anser det som trygt og har forståelse for at det kanskje åpnes i puljer.

Bråteng forteller at det er 4.000 lag i fotballkretsen og i en vanlig sesong arrangeres ca. 30.000 kamper. Han sier derfor at han har forståelse for at starte opp med alt på en gang kan virke risikabelt.

– God start

Helsemyndighetene har i dialog med norsk idrett, utarbeidet en ny felles smittevernveileder.

Smittevernveilederen er på 10 sider. 

– I veilederen fremkommer det nå at idrettslag kan tilrettelegge for mer normal trening for barn og unge også i idretter der det er vanskelig å unngå fysisk kontakt, som fotball og håndball. Veilederen gir en god beskrivelse av hvordan idrettslagene kan dele barna inn i grupper under slik trening slik at utilsiktet fysisk kontakt begrenses til de som er med i gruppen. Det er en god start, sier Karen Kvalevåg, generalsekretær i Norges idrettsforbund, i en pressemelding.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.