Skip to main content

Etterlyser en million kroner for Sander Berge

Da Sander Berge ble solgt til Sheffield United hadde Asker krav på vel 5 millioner kroner i solidaritetsmidler. Ifølge økonomisk pressede Asker, har det ikke kommet noen utbetaling i år.
Da Sander Berge ble solgt til Sheffield United hadde Asker krav på vel 5 millioner kroner i solidaritetsmidler. Ifølge økonomisk pressede Asker, har det ikke kommet noen utbetaling i år.
Foto: (AP Photo/Rui Vieira, Pool

Asker Fotball sier de ikke har fått årets millionutbetaling av Sheffield United. 

– Man føler seg liten i en stor verden, når de store gutta leker med millioner av pund. Beløpet vi skal ha er sikkert maurpiss i havet for dem, men rundt 10 prosent av vår omsetning, sier Rolf-Magne Walstad. 

Da Asker-gutten Sander Berge ble solgt for over 200 millioner kroner fra belgiske Genk til den daværende engelske Premier League-klubben, hadde Asker Fotball krav på vel 5 millioner kroner i såkalte solidaritetsmidler. Disse utbetales over fire år og den første, i 2020, var den største. Også i 2021 kom pengene, men i år har de ikke kommet, ifølge Walstad. 

Han hevder årsaken er at Sheffield Uniteds arabiske eier, er i diskusjon med den amerikanske forretningsmannen, Henry Mauriss, om å selge klubben.

BBC skrev i slutten av april at budet fra Mauriss hadde lagt inn et bud på 115 millioner pund, for å kjøpe Sheffield United, og at dette var akseptert.   

– Vi sendte fakturaen 10. februar, som avtalt, og skulle hatt betalt 1. mars. Hver gang vi ringer og purrer, får vi svar av en hyggelig og forståelsesfull dame som beklager, sier Askers sportslige og daglige leder.

– Vi venter på 1 million fra Sheffield United. Han (Sheffields eier red.anm.) har stoppet alle utbetalinger, hevder Walstad.

Sheffield United og Berge vant i helgen 4–0 over Fulham og er klare for kvalifiseringsspill om opprykk til Premier League. 

Økonomisk presset

Asker-lederen gjentar at millionen de venter på er nesten 10 prosent av årsomsetningen til Asker Fotball. 

– Det er betydelig for likviditeten vår, for å si det forsiktig. 

Det er ingen hemmelighet at Asker Fotball har økonomiske utfordringer. På årsmøtet i mars ble det lagt frem et underskudd på 2,7 millioner kroner for fjoråret.

Det har også skapt bruduljer at Asker kommune lånte Asker Fotball 400.000 kroner i fjor. 

At Asker Fotball nå må vente på penger de mener de har krav på, gjør ikke situasjonen enklere for klubben. 

– Det blir enda mer utfordrende.

Walstad sier han ikke frykter at Asker ender opp med ikke å få pengene. Han forteller at det internasjonale fotballforbundet, FIFA, har et fond og vil tre inn hvis ikke kravet blir gjort opp i løpet av 8–10 måneder. 

– Sånn sett er det ingen fare. Solidaritetsmidler er den sikreste kreditoren og jeg er ikke bekymret for om vi får penger til slutt. 

Walstad sier han og flere i Asker jobber 24/7 for å fremskynde ting som gjør at klubben klarer å opprettholde forpliktelsene sine. 

 – Sikre penger for oss har havnet i en fryseboks som vi ikke har nøkkelen til. Jeg har koblet Norges Fotballforbund på saken. 

Til høyre: Askers sportslige og daglige leder, Rolf-Magne Walstad. Til venstre: trener Vegard Skogheim.

Til høyre: Askers sportslige og daglige leder, Rolf-Magne Walstad. Til venstre: trener Vegard Skogheim. 

Foto: KARL BRAANAAS

Sheffield og Genk enige

Budstikka har ikke lyktes å komme i kontakt med Sheffield Uniteds mediesjef, Kevin Cookson. 

Kristian Skjennum i Norges Fotballforbund bekrefter at de har bistått Asker. Han påpeker at belgiske Genk og Sheffield United har blitt enige om utsatt forfall av betalingen fra England til Belgia. 

– Vi har undersøkt med FIFA og en forutsetning for å få solidaritetsmidler er at betaling skjer. 

Det betyr at så lenge Sheffield United og Genk er enige om utsettelse, får heller ikke Asker noen ting.

Skjennum sier NFF er involvert i en del saker hvor de bistår klubber med korrespondanse. 

– NFF har ikke myndighet over utenlandske klubber, sier Skjennum. 

Han legger til at de fleste gjør som de skal, men at mange også må bruke mye tid og energi på å få pengene fra overganger, som man har krav på.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.