Skip to main content

Bildebyrå sendte regninger på flere tusen kroner til Stabæk Support

Stabæk Support har fått pengekrav fra NTB scanpix, etter en gjennomgang av supportergruppens forum. Bildebyrået reagerer på det de mener er feilaktig bruk av deres bilder.

Foto: KNUT BJERKE

– Hvis vi bare betaler kravene, aner vi ikke om det kommer ti nye i morgen, sier supporterleder.

NTB scanpix har tidligere varslet en hard linje mot norske nettsteder som bruker deres bilder uten tillatelse. Det danske selskapet Copyright Agent er derfor tilknyttet, for å ettergå bruken av byråets bilder. 

Denne uken var Stabæk Support på radaren. 

Stabæks supportergruppe har et eget forum på sin nettside, hvor brukerne diskuterer ulike tema tilknyttet klubben. Med jevne mellomrom publiseres det bilder av ulike avisartikler, hvor bildene ofte vises. I enkelte av disse utklippene har aviser benyttet bilder fra NTB scanpix, og i løpet av uken har Stabæk Support blitt tilsendt fire regninger à 3.600 kroner. 

Tre av regningene skal være knyttet til bruk av bilder brukt via avisutklipp fra nett.

– Det er nesten umulig å kontrollere hvert innlegg på forumet om noen har limt inn fra en avis eller lignende. Vår egen nettside er uproblematisk, der vi kun bruker egne bilder eller fra Kristian Bjerke (klubbfotograf). Vi må finne ut av hvordan praksis skal være fremover, sier supporterleder Bjørnar Posse Sandboe til Budstikka. 

Også supportergruppene til Rosenborg og Tromsø skal ha fått krav rettet mot seg fra bildebyrået. 

Skjermdumper fra ulike nettaviser dukker ofte opp på forumsidene. Da kan ofte bilder henge med. Her er et av Budstikkas bilder brukt i en skjermdump.

– Stort problem

Overfor Aftenposten forteller bildebyråsjef i NTB scanpix, Joakim Nilsson, at det er forskjell på hvem som publiserer bildene, om det er en organisasjon eller en privatperson.

– Det er et stort problem for oss at folk tar seg til rette. Det har for så vidt alltid vært et problem, men ny teknologi gjør det enklere å følge opp nå. Vi hadde mindre muligheter til å se dette systematisk før, men det er enklere å avsløre nå med for eksempel bildesøk på Google, sier Nilsson til avisen. 

– Vi satte ikke pris på å åpne dialogen med fire fakturakrav, men har nå tatt opp tråden med NTB scanpix for å finne en løsning, sier Sandboe. 

Budstikka har også registrert at avisens bilder benyttes på forumet.

– Vi er kjent med praksisen, men har foreløpig ikke foretatt oss noe rundt dette. Vi vil fortsette å holde et øye med dette, både på slike forum og andre grupper på nett, sier redaksjonssjef Jørgen Dahl Kristensen.

Frykter millionkrav

Selv om kravet på 14.400 kroner er håndterbart for supportergruppen, frykter supporterleder Sandboe at kravene når kan komme rennende inn. 

– Vi har 424.000 innlegg på forumet, hvor mye av det er kamptråder, diskusjon av mediedekning og bilder av spillere, sier Sandboe, og legger til:

– Vi må få det under kontroll. Hvis vi bare betaler kravene, aner vi ikke om det kommer ti nye i morgen. Vi må vite hvordan NTB scanpix skal håndtere brukerstyrte forum fremover. Det er viktig ikke bare for oss, men alle andre som driver et nettforum, sier Sandboe. 

Han er selv fotograf, og er støttende til vern av fotografers bilder. Han påpeker at han likevel aldri ville krevd penger av en forumeier de gangene en bruker vil vise frem et bilde han eller hun synes er fint.    

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.