Skip to main content

100 fotballag og nesten én av fire skiløpere er borte

På Bærum Sportsklubbs fotballakademi i samarbeid med Coerver, er det full fart. Men i Oslo Fotballkrets er 100 lag borte siden 2019.

På Bærum Sportsklubbs fotballakademi i samarbeid med Coerver, er det full fart. Men i Oslo Fotballkrets er 100 lag borte siden 2019. 

Foto: KNUT BJERKE

100 fotballag i vår fotballkrets er borte, og dét er også nesten én av fire langrennsløpere i G14 år. Kretsleder varsler at det må rekrutteres i mer enn den yngste klassen. 

Flere varsler at det er nå krafttaket i idretten etter koronapandemien må settes inn. 

– Vi har en nedgang på noe over 100 lag, bekrefter daglig leder i NFF Oslo, Tore Jarl Bråteng. 

Påmeldingsfristen til seriespill for lag fra 8 år og oppover har gått ut. Bråteng sammenligner med tallene fra 2019 – altså året før pandemien satte inn. 

I klasse G10 er det en betydelig nedgang fra 2019. 50 av de drøyt 100 lagene i nedgangen fra 2019 er i G10. 

Bråteng sier han gjennom koronapandemien har vært litt bekymret for nettopp dette kullet. 

– Uroen jeg hadde for ett og to år siden var at jeg var redd for at nyrekrutteringen skulle bli problemet, sier han og legger til at mange klubber har mistet noe av grunnlaget i klassene 8–10 år.

Budskapet fra fotballkretsen er derfor at det ikke bare må jobbes med rekrutteringen til det aller yngste kullet, som har oppstart i år, men også i klassene opp til 10 år. 

– Fokuset vil være hvordan vi kan bidra til bredere rekruttering og fokus også på disse alderstrinnene. 

Bråteng sier at selv om antallet lag er redusert med 100, er ikke antall spillere redusert tilsvarende. Han forklarer det med at enkelte velger spillform med flere spillere. Bråteng forteller at han mistenker at klubber som tidligere for eksempel har hatt barnelag både i 5-er og 7-er, har måttet kutte 5-er laget. 

Kretslederen sier han hele tiden har ment at korona-regnskapet først ville komme om to-tre år, og at det ville kunne bli «senskader». 

Mikkel Herrera (11, fra venstre), Alexander Helgeland (10), Simon Toftøy Ringh (11) og Martin Herrera (9) er glade for at tiden hvor de måtte trene i små grupper er over.

Mikkel Herrera (11, fra venstre), Alexander Helgeland (10), Simon Toftøy Ringh (11) og Martin Herrera (9) er glade for at tiden hvor de måtte trene i små grupper er over.

Foto: KNUT BJERKE

Nesten alle spilte

På Bærums fotballakademi i samarbeid med Coerver, er det imidlertid full fart. Jorge Aguiar forteller at antallet har vært ganske konstant de siste årene. Alexander Helgeland (10), Mikkel Herrera (11), Martin Herrera (9) og Simon Toftøy Ringh (11) er glade for at tiden hvor de måtte trene i små grupper er over og at seriespillet snart starter. 

– Og i helgen skal vi spille cup! 

Flere av dem forteller at det tidligere var litt flere spillere på lagene deres, men at de ikke kan slå fast at det er koronapandemien som har skylden for at noen er blitt borte. 

– Først spilte nesten alle på skoletrinnet fotball. Det er jo ikke sikkert at alle liker fotball. Men det gjør vi! sier guttene og legger til at de holder på så ofte de kan. 

– Undervurderte 

Espen Johansen er daglig leder i Holmen Idrettsforening. Han forteller om generelt svakere oppslutning i alle idrettsgrener de organiserer. Johansen sier han mistenker at idretten var veldig fremoverlente i 2020. 

– Vi pushet på, organiserte så godt vi kunne og hadde veldig god oppslutning om det vi kunne gjøre. Kanskje undervurderte vi til en viss grad post-pandemien. Jeg tror vi glemte litt at når resten av samfunnet blir åpnet, har vi plutselig mange konkurrenter, sier Johansen og legger til at barn og ungdom nå kanskje ønsker å gjøre andre ting som de ikke fikk gjort under pandemien. 

– Hvis det er sånn, er det trist. Da føler jeg vi ikke har fått igjen for innsatsen man la ned i 2020 og 2021.

Johansen legger til at den totale nedgangen ikke er dramatisk, men at de ikke liker ett eneste frafall. Holmen-lederen spekulerer også i om 2006-kullet kan være ekstra utsatt. 

– Det er ungdommer som kanskje tror de har gått glipp av to år av ungdomstiden og som skal ta igjen det tapte.

Johansen sier han er enig med Bråteng i at det må rekrutteres bredere. 

– Fotballen har vært selvgående fra første gangs rekruttering fordi de får inn så mange. 

Færre på skirenn

Forrige helg ble Asker Skifestival arrangert av Holmen og Asker Skiklubb. Rennleder Stig Valhovd opplyser at de hadde like mange deltagere på to dager med skirenn, som de hadde på en dag i 2020, men påpeker at det kan skyldes konkurranse fra andre renn samme helg. Hans inntrykk er imidlertid at det er en synlig nedgang i klassene 10–13 år. 

Det kan daglig leder i Akershus Skikrets, Thor Gjelsvik, bekrefte. Tallene han henter frem viser særlig nedgang i klassene gutter 13 og 14 år. I G14 har 24 prosent færre gått ett eller flere skirenn i kretscup Akershus i 2022 sammenlignet med 2020. I G13 er det 21 prosent færre, i jenter 14 17 prosent færre, mens det i J13 er temmelig likt. 

– Det er interessant, jeg har ikke noen god forklaring på det, sier Gjelsvik og legger til at en tendens har vært at det rekrutteres bra med jenter og at andelen jenter begynner å nærme seg gutter. 

– Samtidig viser tallene stor nedgang i noen gutteklasser. 

Stor variasjon

Budstikka har vært i kontakt med mange idrettslag for å høre om status. Bildet er ikke entydig. Etter 30. april kommer fasiten, det er fristen for idrettsregistreringen. 

Reidar Gundersen i Asker Skiklubbs fotballgruppe forteller at enkelte årganger har holdt seg veldig stabilt, mens det er opptil 50 prosent frafall i andre. Totalen er likevel ikke så verst.

Han er enig i kretslederens oppfordring om at det nå må fokuseres på rekruttering i flere årsklasser. 

– Jeg tenker at nå blir det tettere oppfølging uansett, ettersom vi har mulighet til å møte folk. De fysiske møteplassene blir viktige fremover. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.