Skip to main content

Far Eckhoff får æren for Fossums suksess

MEDALJEJUBEL: Knut Eckhoff (i midten) har lagt ned utallige timer med jobb i Fossum IF. Torsdag fikk han og kona Elin Kampenhaug (høyre) se datteren Tiril Kampenhaug Eckhoff ta bronse med resten av det laget i åpningsøvelsen blandet stafett.

Barnas interesse trakk Knut Eckhoff inn i skiskytter-miljøet i Fossum. Torsdag fikk han se sin yngste datter ta VM-medalje på hjemmebane.

– Det hadde ikke vært noen skiskyting her, hadde det ikke vært for ham, sier lederen for Fossum IFs skiskyttere, Petter Jacobsen, om Knut Eckhoff.

Da sønnen Stian (nå 36) som 10-åring bestemte seg for at det var skiskyting han ville holde på med, ble faren Knut også trukket inn i klubben. Siden den gangen har skiskyttergruppen vokst fra et titalls aktive til å være landets største med rundt 140 aktive utøvere.

– Jeg tenkte at jeg bare kunne levere Stian på trening og så ta meg en skitur selv, men sånn var det ikke i skiskytingen. Så da ble det slik at jeg måtte ta et ansvar, forteller Knut Eckhoff.

LES OGSÅ: VM-bronse til Tiril Eckhoff og Norge

Småsøsknene fulgte på

Etter hvert fulgte lillesøster Kaja (nå 31) i brorens skispor, og til slutt begynte også minstesøster Tiril (nå 25) med skiskyting i Fossum.

For snaut ti år siden var det derimot slutt. Da flyttet Tiril til Lillehammer, og Knut hadde ingen egne barn som var aktive i klubben lenger.

BRONSE: Det norske laget med Tiril Eckhoff måtte se seg slått av Frankrike og Tyskland i torsdagens blandede stafett i VM.

– Da så jeg at jeg hadde holdt på såpass mange år og brukt så mye tid at andre kunne begynne å overta. Da trakk jeg meg sakte, men sikkert tilbake, forteller Fossum-ildsjelen.

I starten hadde ikke Fossum eget skiskytteranlegg, og trente i Holmenkollen. Men da nasjonalanlegget skulle bygges om før VM i 2000, sto klubben foran et år uten ordentlige treningsmuligheter. Løsningen ble at de fikk bygge sitt eget anlegg for første gang på slutten av 1990-tallet.

LES OGSÅ: Tandrevold fikk reserveplass til VM

Ingen ting har gjort mer for Fossums posisjon som skiskytterklubb, mener Eckhoff.

– Fra en forsiktig start ble det en stor opptur. Det anlegget er en viktig grunn til at Fossum er der vi er i dag, sier han.

Og der Fossum er i dag, er helt i verdenseliten. Torsdag var Tiril Eckhoff (Knuts yngste datter) med på det norske laget som tok bronse i blandet stafett på åpningsdagen av VM i Holmenkollen. I tillegg er 19 år gamle Ingrid Landmark Tandrevold hjemmeværende reserve under mesterskapet.

LES OGSÅ: Barndomsrivalene håper på stafettjubel sammen i VM på hjemmebane

– Ekstremt risikofylt karriere

Da Tiril torsdag tok bronse på hjemmebane, fulgte hele familien med fra orkesterplass.

LANG INNSATS: Knut Eckhoff ble aktiv i Fossums skiskyttergruppe takket være barnene. Her sikter Kaja (14) seg inn på trening i 1999.

Storebror og landslagstrener Stian sto blant resten av støtteapparatet, mens Knut, mamma Elin Kampenhaug og storesøster Kaja fulgte Tiril og de tre andre norske løpernes innsats fra tilskuertribunen. Men ifølge pappa Knut er det ikke, på tross av øyeblikk som det på torsdagen, bare oppturer å ha et barn som er i verdenstoppen i idrett.

– Det er viktig for meg at de har valgt det selv, og at de har valgt det ut fra glede. De har gått for en ekstremt risikofylt karriere hvor forskjellen mellom suksess og katastrofe er relativt liten. Av og til har tanken slått meg at det kunne vært like greit om de kunne tatt en mer normal yrkesvei, sier han.

– Men hvordan er det å se sin egen datter kjempe i verdenstoppen?

– Det er jo spesielt. Jeg er stolt over at hun har fått det til, akkurat som hun ønsket. Jeg har holdt på så lenge i idretten at jeg vet hvor vanskelig det er.

LES OGSÅ: Henter ensomme eldre til VM-fest i Holmenkollen

Les flere artikler