Skip to main content

Barndomsrivalene håper på stafettjubel sammen i VM på hjemmebane

TILBAKE TIL START: For drøut elleve år siden imponerte den da 14 år gamle Tiril Eckhoff (t.v.) og Kaia Wøien Nicolaisen under ungdomsrennet i Holmenkollen. Torsdag er de tilbake i nasjonalanlegget for å kjempe om medaljer i skiskytter-VM på hjemmebane.

Tiril Eckhoff og Kaia Wøien Nicolaisen har vært rivaler i sporet så lenge de kan huske. Nå håper Nicolaisen at de kan samarbeide om å sikre norsk jubel under VM på hjemmebane.

Onsdag starter VM i skiskyting i Holmenkollen. Mens Fossum-løper Tiril Eckhoff (25) nærmest er selvskreven i den norske troppen, kom Asker-løper Kaia Wøien Nicolaisen (25) inn i tolvte time.

– Vi har konkurrert med hverandre siden vi startet omtrent, forteller Nicolaisen.

For drøyt elleve år siden var Eckhoff sterkest av de to 14-åringene, da de konkurrerte mot ett år eldre utøvere under ungdomsrennet i Holmenkollen. Da hadde ikke Nicolaisen rukket å tenke så langt frem som til mulige VM, i alle fall ikke på hjemmebane.

– Så langt tror jeg ikke jeg hadde turt å tenke engang, forteller hun.

Her kan du lese Budstikkas sak fra ungdomsrennet i Holmenkollen i 2004, da 14-åringene Tiril Eckhoff og Kaia Wøien Nicolaisen imponerte mot landets beste 15-åringer.

Eckhoff hadde derimot helt klare drømmer allerede for 12 år siden.

– Drømmen min var å leve av skiskyting og selvfølgelig var det å gå VM på hjemmebane. Jeg trente masse i Holmenkollen, så det er ganske uvirkelig at jeg får stille til start her, sier hun.

LES OGSÅ: Fossum-jente med EM-suksess

Stafett-drøm

For Eckhoff starter VM med blandet stafett allerede torsdag. Hun går andre etappe, mens Marte Olsbu, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø går henholdsvis første, tredje og siste etappe.

GODE MULIGHETER: Landslagstrener Stian Eckhoff (i midten) sier at Wøien Nicolaisen er aktuell for flere distanser.

Wøien Nicolaisen har derimot blinket seg ut kvinnenes stafett fredag neste uke som mesterskapets store høydepunkt. Grunnet sykdom er det usikkert hvor mye hun får gå (se undersak), men hun håper aller mest på en plass på stafettlaget.

– Jeg tror egentlig jeg har mest lyst til å gå stafett. Hvis man gjør det bra, er det gøy å lykkes som et lag. Og jeg tror det hadde vært kult for alle jentene å gjøre det bra i en stafett, sier hun.

I slutten av januar fikk hun for første gang gå på lag med barndomskonkurrenten Tiril Eckhoff i et internasjonalt renn. Hun startet ballet på første etappe da Eckhoff til slutt gikk Norge inn til en femteplass i en verdenscupstafett i italienske Anterselva.

Eckhoff ser gjerne at rivalen fra nabokommunen får en plass på stafettlaget i VM også.

– Det er jo drømmen å gå sammen, men så får vi se hvem som får gå, sier hun.

LES OGSÅ: Spurtet inn Asker og Bærums femte medalje i Ungdoms-OL

Syk igjen

Etter vinteren i fjor tenkte Asker-skiskytteren Wøien Nicolaisen for første gang at en VM-plass var innen rekkevidde. Men denne sesongen har langt fra gått på skinner, etter at hun i desember var slått helt ut av rhinoviruset. Sterke resultater i de siste verdenscuprennene før laget ble spikret var likevel nok til å sikre en plass.

VM-programmet – Jeg tenkte at det kanskje var kjørt, men så ga de meg sjansen i Canada og USA. I de to siste verdenscuprennene viste jeg at jeg kan gå bra på ski, så det var litt i siste liten. Det reddet sesongen at jeg fikk to renn som gikk bra der, og jeg skal toppe det i Oslo, sier hun.

Den siste uken har hun igjen vært ute, og mandag hadde hun sin første treningsøkt siden hun ble syk. Landslagstrener for skiskytterkvinnene, Stian Eckhoff forteller at hun likevel er høyst aktuell for flere av VM-distansene.

– Kaia har store muligheter for å gå, men hun må foreløpig jobbe med å bli frisk, sier han.

LES OGSÅ: Kaia Wøien Nicolaisen klar for VM på «hjemmebane»

– Et stort øyeblikk

Før denne sesongen økte Tiril Eckhoff treningsmengden kraftig, i håp om å bli så sterk som mulig før VM på hjemmebane. Nå føler hun at hun har fått betalt for strevet, noe som gir henne selvtillit før mesterskapet.

– Nå er jeg jo blant de kjappeste i skiskyting, det er digg, sier hun.

Den siste tiden har hun droppet verdenscuprenn for å kunne forberede seg best mulig til VM i Holmenkollen, og følelsen hennes nå få dager før det braker løs er at hun er så godt forberedt som hun kan bli. Hva det betyr med tanke på medaljer, er hun derimot ikke like sikker på.

– Hvis alt klaffer og jeg har flaks er alt mulig, men jeg tenker først og fremst at jeg skal nyte VM nå, svarer hun på spørsmål om hun tror hun kan ta medaljer.

– Det er skiskyting, mye kan skje, legger hun til.

Uansett hvordan resultatene blir, er de begge klare på at VM på hjemmebane er så stort som det kan bli i idrettssammenheng.

– Det kommer til å bli et stort øyeblikk, sier Eckhoff.

– Det er jo det største man kan få oppleve, sier VM-debutant Wøien Nicolaisen.

Les flere artikler