Skip to main content

Nå kan du «prøvekjøre» Fornebubanen

Arbeidet på anleggsområdet ved siden av Fornebu Senter skal etter planen starte i oktober. Byggegropen får en størrelse på seks fotballbaner.

ILLUSTRASJON: FORNEBUBANEN

I en film fra Fornebubanen kan du prøvekjøre hele banen fra Majorstuen til Fornebu.

I ren sciencefiction-stil zoomer filmen inn fra verdensrommet og ned over Bærum og Oslo til start ved Majorstuen stasjon. Her lager filmen et snitt ned i jorden, slik at den underjordiske traseen skal synes.

Seerne tas med innom de seks stasjonene Skøyen, Vækerø, Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet og til slutt Fornebu. Filmen varer i tre minutter og ni sekunder, mens reisen i virkeligheten vil ta cirka 12 minutter.

Filmen er laget av Cowi visualisering og ligger ute på Fornebubanens Facebook-side.

Byggestart i 2020

I filmen fastslås det at banen får byggestart i 2020 og åpning i 2027. Det tas intet forbehold om forsinkelse på grunn av all turbulensen rundt samferdselsprosjektene i Oslo-området den siste tiden. 

Fornebubane-etaten i Oslo kommune opplyste da den første store entreprisen ble kunngjort i januar, at grunnarbeider på Fornebu stasjon og base kan starte i oktober

Det vil da ha gått 22 år siden siste fly tok av fra Fornebu flyplass 7. oktober 1998.

Planleggerne har nå også utlyst konkurranse om forberedende arbeider for tverrslag ved Fornebuporten stasjon, inkludert omlegging av gang- og sykkelvei og bygging av en midlertidig adkomstvei mellom Fornebuveien og Snarøyveien. Dette arbeidet forventes å starte allerede i juni.

Dykkerarbeid

Onsdag ble det dessuten signert kontrakt med Dykkerteknikk AS om legging av fire sjøvannsledninger som skal ta hånd om anleggsvann fra banen.

To ledninger skal forlenges fra eksisterende ledninger i Rolfsbukta og Fornebukta. I tillegg skal det legges to nye ledninger i Lysakerelva og Bestumkilen.

– Før vannet sendes ut i fjorden blir det analysert i renseanlegg. Kun vann som tilfredsstiller renhetskrav, kan sendes ut i fjorden via ledningene, opplyser Fornebubanen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.