Skip to main content

Fornebubanen kan gi milliardsprekk for bompengeforliket

Samferdselsministeren innrømmer at bompengeforliket kan bli flere milliarder dyrere enn antatt. Årsak? Fornebubanen.

Det skriver Aftenposten. I bompengeforliket er det anslått at det vil koste 8 milliarder kroner de neste 10 årene å øke statens bidrag fra 50 til 66 prosent i en rekke større kollektivprosjekter. Det baserer seg imidlertid på utdaterte anslag for kostnadene Fornebubanen gir.

Det statlige bidraget på 50 prosent er nå satt til 7,94 milliarder kroner i 2018-kroner, mot 6,4 milliarder i regjeringens tallgrunnlag fra Nasjonal Transportplan.

Les også: Grunneier nekter Fornebubanen tomt – ber om tvangsvedtak

Beste tall de hadde

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) understreker overfor Aftenposten at regjeringen har basert seg på de siste og beste anslagene som staten aktivt har tatt stilling til, og at staten må vurdere kostnadene og den statlige andelen i hvert enkelt prosjekt.

Dale aviser overfor avisen at statens bidrag automatisk vil følge etter dersom prosjektene øker i omfang.

– De lokale myndighetene kan ikke dynge på med milliarder i nye kostnader for å tvinge opp det statlige bidraget. Dette må vi ta med oss når vi vurderer det statlige bidraget i prosjektet, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.