Skip to main content

Får Fornebubane-midler uten å senke bompengene

Oslos byråd Lan Marie Berg (nr. to fra høyre) er fornøyd med den nye avtalen. Bildet er fra anleggsstart på Fornebubanen. Til venstre Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Oslos byråd Lan Marie Berg (nr. to fra høyre) er fornøyd med den nye avtalen. Bildet er fra anleggsstart på Fornebubanen. Til venstre Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog.

FOTO: KARL BRAANAAS

Staten krever ikke lenger bompengekutt for å bevilge milliarder til Fornebubanen og andre kollektivtiltak i Oslo-området.

Det skriver NRK. De har fått tak i avtalen som er forhandlet frem på administrativt nivå. Statens avtalepartnere er Viken fylkeskommune, Oslo, Bærum, Lillestrøm og Nordre Follo.

Det er snakk om 5 milliarder kroner som nå skal gå til kollektivtiltak i Oslo og de tidligere kommunene i Akershus, blant annet Fornebubanen.

Oslo sa først nei

Fremskrittspartiet er lite fornøyd med avtalen, de mener den strider med bompengeforliket som man ble enige om på Stortinget for halvannet år siden. Den avtalen som først ble lagt rem av staten lød på et sted mellom 5 og 6 milliarder kroner over ti år. Halvparten av beløpet skulle gå til å reduserte bompengesatser. 

Denne avtalen var ikke spiselig for det rødgrønne byrådet i Oslo, som sa nei til avtalen. Dermed satte man byggingen av Fornebubanen på spill. 

Nå, et drøyt halvår senere, er det ingen grunn til at Oslo sier nei til avtalen. Det kan derimot de andre avtalepartene lande på. Avtalen må politisk behandles i alle kommunene, og Viken, før den blir gyldig.

Hareide vil ikke kommentere

– Dette provoserer meg skikkelig. Det er et brudd på forutsetningene i forliket, sier Bård Hoksrud (Frp) til NRK.

Han ber nå samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) rydde opp i saken. Hareide vil derimot ikke si noe om han har godkjent denne måten å tolke forliket på.

– Vi er kjent med at partene ser ut til å ha kommet til enighet om et avtaleutkast. Det er ikke naturlig at departementet kommenterer innholdet på nåværende tidspunkt, skriver Hareide i en e-post til NRK.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.