Skip to main content

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Røkkes Aker feirer 175 år i nye lokaler i Fornebuporten

KREATIVT ROM: – Akerkvartalet på Fornebu er et senter for fortsatt utvikling av kunnskapsbasert industri i Norge, sier konsernsjef Øyvind Eriksen, her i kaffebaren øverst i Fornebuporten.

6.000 oljearbeidere har mistet jobben i Aker-eide selskaper til nå. – Evnen til omstilling har vært drivkraft for oss i 175 år. Vi skal klare det igjen, forsikrer konsernsjefen.

Øyvind Eriksen kommer gående over blankpolerte tregulv, bestiller et glass vann og noe å bite i, før han tar plass i en sittegruppe sammen med Budstikka.

Småprat summer ved bardisken, mellom fargerike kunstverk og de store vinduene med utsikt mot Fornebuportens andre kontorbyggetrinn – eller Akerkvartalet, som det ble døpt denne helgen.

Kjell Inge Røkke og Sverre Skogen, som har hatt leder- og styreposisjoner i Aker-systemet gjennom 20 år, passerer uforstyrret forbi mens vi snakker.

– Aker har holdt til i Oslo i 174 år, men 175-årsjubileet feirer vi altså som bæringer. Det har vært en stor overgang å flytte fra Aker Brygge til Fornebu, men vi stortrives her ute. Vi har fått til en mye bedre samordning mellom bedriftene våre, med flere gode grep. Slik som dette rommet. Her inspireres vi av hverandre, og det har gitt oss en helt annen kraft, forteller Eriksen.

Aker-sjefen er svært godt fornøyd med utnyttelsen av Fornebuportens sjette etasje.

Der det normalt ville ha vært et klassisk resepsjonsområde, er det i stedet bygd en kaffebar omgitt av en stor kreativ sone, hvor ansatte i Aker og Aker-eide selskaper kan strekke på bena mens de lar tankene fly.

LES MER:

10 fotballbaner med kontorarealer kan stå tomt på Fornebu

Ytterligere 600 må gå i Aker Solutions

Aker selger eiendommer for milliarder til Kjell Inge Røkke

Kreativt på toppen

– Dette er blitt en veldig viktig arena for oss. For det er jo ofte slik at de nye ideene og den beste kreativiteten ikke oppstår i tradisjonelle møter, men i mer uformelle sammenhenger, utenfor rammene av en fast dagsorden og et stramt tidsskjema, forteller Eriksen.

 

KAFFEPRAT: Aker-toppene Kjell Inge Røkke og Sverre Skogen (bak) passerer i uforstyrret samtale i den sosiale sonen.

Olje og gass preger mange av samtalene i Aker for tiden. To år med oljeprisfall har satt tydelige spor i Norges største kunnskapskonsern. Aksjeverdiene i selskaper som Aker Solutions, Akastor og Kværner er halvert, og om lag 6.000 medarbeidere har mistet jobbene sine globalt.

– Vil du kalle dette en oljekrise?

– Ja, når tusenvis mister jobben, er det etter vår oppfatning en krise. Jeg føler med alle de enkeltpersonene som har måttet forlate oss, og vi forsøker å bidra til at alle får den hjelpen de trenger.

LES OGSÅ: Allerede vil 100 ha Kjell Inge Røkkes nye mini-leiligheter

– Er dette begynnelsen på slutten for olje- og gassalderen?

Hele Aker samlet på Fornebu  

– Nei. Vi i Aker tror olje og gass vil være en etterspurt energikilde i mange tiår fremover. Dette forretningsområdet står i dag for 40 prosent av våre samlede verdier, og det vil fortsatt dominere. Eller som Kjell Inge skrev i sitt seneste aksjonærbrev: Hvis du ikke tror på olje og gass fremover, så bør du ikke investere i Aker.

 

KRAFTSENTER: Ledelse og kompetanse i Aker og åtte Aker-eide selskaper er nå samlet i Akerkvartalet med 3.000 ansatte på Fornebu.

– Når er markedet tilbake på topp?

– Oljeprisen er doblet siden januar, og vi tror på en fortsatt stigende trend de neste to-tre årene. Men kostnadsnivået må ned, det er avgjørende for hele industrien. Det er de som klarer å produsere billigst som vil vinne. Vi jobber hardt med dette, forsikrer Eriksen.

– Samtidig som dere omstiller?

– Ja, hele tiden. Evnen til omstilling har vært en drivkraft i Aker i 175 år. Det er en viktig og inspirerende lederoppgave å forstå hvordan en nedgangskonjunktur som den vi er inne i nå, kan snus til å skape grunnlag for ny vekst og et enda mer solid Aker. Vi liker å jobbe motsyklisk, det er en del av vår kultur. Ikke basert på veddemål selvsagt, men på analyse.

Aker-konsernet er 175 år  

Les flere artikler