Skip to main content

Røkke vil bygge spektakulært hovedkvarter for verdenshavene på Fornebu

SIKTER HØYT: Kjell Inge Røkke-eide X Four-10 vil bygge et høyhus som illustrert på dette bildet i nærheten av Fornebuporten.

Kjell Inge Røkke vil bygge et over 180 meter høyt signalbygg for "Verdenshavenes hovedkvarter" på Fornebu.

Kjell Inge Røkke vil bruke Fornebu til å ta globalt lederskap for havet. Han ønsker å bygge et over 180 meter høyt signalbygg for «Verdenshavenes hovedkvarter» rett utenfor dagens Fornebuporten ved innkjøringen til Fornebulandet – og med verdens mest avanserte forsknings- og ekspedisjonsfartøy REV med hjemmehavn like ved.

– Norge er en verdensledende havnasjon, og har muligheter og forutsetninger for å ta et globalt lederskap for havet. Vi ønsker å legge til rette for å samle ledende kunnskaps-, innovasjons- og forskningsmiljøer til «Verdenshavenes hovedkvarter» på Fornebu, sier Nina Jensen, som er administrerende direktør i X Four-10 – et datterselskap av Kjell Inge Røkkes private selskap TRG.

«Verdenshavenes hovedkvarter»

Det er dette selskapet som bygger og eier det avanserte forsknings- og ekspedisjonsfartøyet REV (Research Expedition Vessel).

Nina Jensen lanserte den storstilte planen om å bygge det industribyggeren fra Konglungen kaller «Verdenshavenes hovedkvarter» på Fornebu fredag. Det skjedde på et kommunestyreseminar i regi av Bærum kommune i forbindelse med at rådmannen har lagt frem sitt forslag til ny kommunedelplan for Fornebu.

LES OGSÅ: Fornebu utvikles med flere bydeler

NYTT SIGNALBYGG: Fredag presenterte det Kjell Inge Røkke-eide selskapet X Four-10 en ambisiøs plan om å bygge «Verdenshavenes hovedkvarter» på Fornebu. Bygget skal ligge i nærheten av Fornebuporten.

– Møtt med begeistring internasjonalt

TRG-selskapet arbeider for å etablere en «campus» – en åpen plass med samling av flere bygg og et signalbygg. Ambisjonen er å samle kunnskapsmiljøer knyttet til bærekraftig fiskeriforvaltning, skipsfart, havteknologi, havbruk, laboratorier, vitenskap, forskning og interesseorganisasjoner. Leiligheter, hotell, kontorer og konferansefasiliteter kan være en del av dette levende senteret, opplyser selskapet.

– Planene er diskutert med internasjonale nøkkelpersoner og institusjoner, og vi er møtt med begeistring. For å realisere prosjektet er vi avhengig av at «Verdenshavenes hovedkvarter» blir en del av Kommunedelplan 3 for utbyggingen av Fornebu i Bærum, sier Jensen.

En visjon Røkke har hatt lenge

TRG vil sammen med Aker vurdere muligheter for å realisere «Verdenshavenes hovedkvarter» på Fornebu. Aker eier tomtearealer på Fornebu.

LES OGSÅ: De rikeste har slått seg opp på olje, eiendom og klesmote – Røkke har Norges nest høyeste formue

– Gjennom generasjoner har Aker og Aker-eide selskaper vært pådrivere i utviklingen av kunnskapsbasert industri knyttet til havet og havbunnens ressurser. Kjell Inge Røkke har lenge hatt en visjon om å reise Verdenshavenes hovedkvarter her, og nå vil han gjøre det til virkelighet. Det er et fantastisk initiativ. Aker ønsker å være med å legge til rette for at det kan realiseres. Hva dette kan innebære for Aker, vil vi komme tilbake når bygg og planer konkretiseres, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Planlegg er pilot- og forbildebygg

Aker kjøpte sin første tomt på Fornebu i 2005, og har siden arbeidet for å gjøre området levende og attraktivt for boliger og næringsutvikling. På Fornebu er det en god kombinasjon av gammel og ny industri. Akerkvartalet samler hovedkontorene til Aker og Aker-eide selskaper.

– Vi ønsker fortsatt å bidra til positiv utvikling på Fornebu, sier Eriksen.

TRG har engasjert ledende nordiske arkitektfirmaer for å utarbeide forslag til pilot- og forbildebygg i tråd med Bærum kommunes ønsker. Siktemålet er at det innen juni i år arbeides frem en «campus» som blir best mulig for interessentene. Det vil skje i samspill med Bærum kommune som en viktig interessent.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.