Skip to main content

Planlegger nytt Fornebu-sentrum for drøyt 1,5 milliarder

Slik kan «Tårnet senter» på Fornebu bli om fem år. Denne uken skal politikerne diskutere de nye planene.

Slik kan «Tårnet senter» på Fornebu bli om fem år. Denne uken skal politikerne diskutere de nye planene.

ILLUSTRASJON: C.F. MØLLER ARCHITECTS

Idrettshaller og bibliotek, sal og scener – og en av landets største ungdomsskoler. Det bør bygges ved flytårnet på Fornebu de neste fem årene.

Det mener kommunedirektøren i Bærum, som nå legger frem et nytt forslag til hva som skal erstatte dagens teststasjon og p-plasser ved det gamle flytårnet på Fornebu. 

Flytårn-området er utpekt som ett av tre hovedsentrum på Fornebu. Her skal det bygges 1.400 boliger på urbant vis.

En tomt på nær 24 dekar – eller rundt fire fotballbaner – skal brukes til «Tårnet senter». Her vil det i offentlig regi bygges stort for både skole, idrett, helse og kultur innen 2027.

Prisen på prosjektet anslås til mellom 1,5 og 1,7 milliarder kroner.

«Tårnet senter vil være en klynge for frivillighet, et knutepunkt for bylivet, et sted for egenorganiserte aktiviteter til ungdommer, et nærmiljøsenter for innbyggere for øvrig», heter det i saksfremlegget, som politikerne skal diskutere denne uken.

To nye flerbrukshaller

At Tårnet skole skal bygges er allerede bestemt. I vinter ble det vedtatt å utsette bygging av ungdomsskolen med to år. En av flokene var skolens gymsal. Nå settes det strek for kjøp av hallkapasitet i Telenor Arena.

I stedet går det ferske forslaget ut på å bygge to flerbrukshaller på «Tårnet»-tomten. Hallene tenkes ved siden av hverandre for å få fleksible flater.

Den organiserte idretten bør dessuten få en 7'er kunstgressbane på tomten, mener kommunedirektøren.

Det kommer frem at utearealet til elevene blir mindre enn det som er vanlig for skoler i Bærum, nærmere bestemt ti kvadrat per elev.

Haakon Kvenna Veum (H) leder utvalget for barn og unge i Bærum.

Haakon Kvenna Veum (H) leder utvalget for barn og unge i Bærum.

FOTO: KARL BRAANAAS

Haakon Kvenna Veum (H), som leder utvalget for barn og unge i Bærum, innrømmer at det er i minste laget. 

– Men jeg husker godt fra da jeg gikk på ungdomsskolen at vi gjorde andre ting i friminuttene enn å leke ute, sier Veum, som peker på at uteområder knyttet til tak, torg og parker i området ikke er regnet med. 

Veum har stor sans for å samlokalisere skole og idrett, helse og kultur. 

– Å få så masse tilbud og aktiviteter til ungdom samlet på ett sted døgnet rundt blir utrolig spennende.

Sal med plass til 300

Kommunens sjette bibliotek planlegges på «Tårnet»-tomten.

«Folkebiblioteket skal utgjøre et moderne og fremtidsrettet bibliotek som tilbyr opplevelser og aktiviteter i tillegg til mer tradisjonelle bibliotektjenester», skriver kommunedirektøren.

Også en studioscene med inntil 150 plasser i salen og en annen scene med rundt 300 plasser tenkes bygd. 

Hvordan «Tårnet senter» skal utformes er ennå ikke vedtatt. Arkitektkonkurranse og detaljregulering skal nå settes i gang hvis politikerne gir tommel opp.

 «Tårnet senter vil innordne seg rundt det gamle Flytårnet og danne et naturlig sentrum i den nye bydelen som er under oppføring», står det i saksfremlegget.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.