Skip to main content

Legger ned Fornebubåten

FORSVINNER: Båten mellom Aker Brygge og Rolfsbukta legger ut på siste reis i november. Dermed må passasjerene finne andre måter å reise mellom Fornebu og Oslo på.
FORSVINNER: Båten mellom Aker Brygge og Rolfsbukta legger ut på siste reis i november. Dermed må passasjerene finne andre måter å reise mellom Fornebu og Oslo på.

Det blir slutt på hurtigbåtruten mellom Aker Brygge og Fornebu. Ruten slaktes i en evaluering.

– Dette er leit, og vi hadde ønsket å fortsette. Men folk på Fornebu har talt med beina, sier fylkesordfører Anette Solli (H).

Solli og Høyre var sammen med de andre borgerlige partiene i fylkestinget pådriver for å få båtruten på plass, som mange var skeptiske til. Men de innser nå at den ikke har noen fremtid.

LES OGSÅ: I strid med de faglige rådene

Dyster rapport

Ruter har fått utarbeidet en evalueringsrapport om båtruten. Her er noen av funnene i rapporten:

  • Hver reise subsidieres med 182 kroner.
  • Svært få reisende.
  • En sterk vekst i trafikken kan ikke forventes, med mindre ruten får flere avganger. Det vil øke kostnadene betydelig fordi det vil kreve en ekstra båt.

Konklusjon: Båtruten var opprettet som et prøveprosjekt, og eventyret med Fornebubåten avsluttes 10. november.

LES OGSÅ: Tror det tar to år før Fornebu-båt har satt seg

– Ruter advarte

Styreleder Bernt Stilluf Karlsen viser til at Ruter var mot opprettelsen av Fornebubåten i utgangspunktet.

– Det handler om hvor mange omstigninger passasjerene må ta og hvor langt det er å gå til Aker Brygge for å ta båten. Hvis du sitter på en buss som går til Fornebu uansett, hvorfor skal du da gå av og gå ned til båten, spør Stilluf Karlsen.

– Burde man ikke ha sett dette før tilbudet ble opprettet?

– Ruter anbefalte å ikke opprette tilbudet nettopp på grunn av dette. Vi mente det kom til å bli for dyrt og at etterspørselen ville bli for liten. Vi advarte i to omganger, men ble likevel bedt om å opprette tilbudet av Akershus fylkesting, sier han.

LEGGER NED BÅTRUTE: – For dyrt og for få passasjerer, mener Bernt Stilluf Karlsen i Ruter.
LEGGER NED BÅTRUTE: – For dyrt og for få passasjerer, mener Bernt Stilluf Karlsen i Ruter.

– Det gikk altså omtrent som vi sa. Det er ikke noen overraskelse i dette, mener Stilluf Karlsen.

LES OGSÅ: Fiasko-start for Fornebubåten

– Etterspørselen svikter og tilbudet er for dyrt for fellesskapet. Folk velger andre løsninger, både de fastboende og de som jobber på Fornebu. Da er vel løsningen med buss bedre. Det er færre som reiser med båten nå enn for ett år siden, påpeker styrelederen.

LES OGSÅ: Fjordis ga passasjernedgang på båtrute

– Har ikke prøvd

Leder i Hurtigbåt til Fornebu, Tor Edvardsen, blir overrasket når han får beskjeden.

– Dette hadde jeg ikke ventet nå. Men Ruter har ikke lagt inn mye innsats for å få dette til å lykkes. Det er trist, men jeg vet ikke om jeg vil gi meg med dette, sier forkjemperen for Fornebubåten.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.