Konturene av det som kan bli en storstilt byutvikling på Fornebu trådte tydelig frem, da grunneierne i Obos, Koksa Eiendom, KLP Eiendom og Aker Fornebuporten tirsdag presenterte hver sine mulighetsstudier for hvordan de mener Fornebu-byen bør utvikles.

LES OGSÅ: Åpner for dobbelt så mange Fornebu-boliger

Da fikk politikerne i Bærum formannskap, planutvalget og administrasjonen se mange nye kart og illustrasjoner, boligtall, byggehøyder og reguleringsgrep rundt kollektivknutepunktene.

Bildeserie

Her kan du se hvordan utbyggerne ser for seg den videre utbyggingen på Fornebu

BILDESERIE:  

Fra 6.300 til 10.850?

Hvis politikerne sier ja til utbyggernes ønsker, vil boligtallet på Fornebu øke fra 6.300, slik det er vedtatt i dag, til nærmere 10.850 – en økning på 72 prosent.

LES OGSÅ: Ønsker ingen "forneby" - krever bybrems for Fornebu

Det er Obos Fornebulandet som står for den største boligtallsøkningen. Selskapet har til nå bygd 1.800 boliger, og har ytterligere 300 i produksjon. I tillegg mener de det er plass til 5.000-5.500 flere boliger på egne eiendommer.

På det store Koksaområdet, der det i dag bare er hangarer og øde tomrom, vil Koksa Eiendom og KLP Eiendom bygge Fornebus fremtidige sentrum – en tilnærmet bilfri «nærhetsby» med 2.000-2.500 boliger og 5.000-7.000 arbeidsplasser.

5-6 etasjer – 8-9 etasjer – 40 etasjer?

Både Obos og grunneierne på Koksa gjør et poeng av at boligtallet på Fornebu kan økes uten å bygge for altfor høyt. Obos snakker om byggehøyder opp mot 6–7 etasjer, stedvis kanskje 8–9, mens Koksa-utbyggerne snakker om et gjennomsnitt på 5–6 etasjer.

Slik skal kommunedelplanen for Fornebu-utbyggingen endres

I 1999 vedtok Bærum kommunestyre de grove linjene for utbyggingen av Fornebu i Kommunedelplan 2 (KDP2). Dette dokumentet kalles for Fornebu-utbyggingens «bibel». Den la rammene for 27 regulerings- og bebyggelsesplaner for de første 2.500 boligene i utbyggingsfase 1 – og inneholder en rekke føringer for byggingen av de resterende 3.800 boligene i fase 2.

Rådmannen i Bærum ønsker nå å rullere KDP2 – først og fremst for å gi plass til et økt boligtall på området.

En sak om dette skal legges frem for formannskapet 9. februar neste år – med oppfølgende behandling i andre halvdel av april. Det blir begynnelsen på den lange prosessen med å endre KDP2. Resultatet vil tidligst kunne foreligge i april 2017.

 

Aker Fornebuporten derimot holder fast på planen sin om å bygge et 140 meters høyhus i 40 etasjer, slik det ble presentert i Budstikka i juni.

LES OGSÅ: Mener Snarøyveien bør bli den nye bygaten på Fornebu

LES OGSÅ: - Vi får ikke gode boområder ved å pepre Fornebulandet med høyhus i opp til 40 etasjer

Kjell Inge Røkkes selskap mener å sitte på en ekstra byggereserve på om lag 300 boliger. Når det gjelder næringsarealer, gir dagens regulering plass til 2.500 arbeidsplasser. En fremtidig merutnyttelse kan gi plass til 5.000-7.500 ekstra - altså opp mot 10.000 arbeidsplasser til sammen.

LES OGSÅ: Røkke rømmer Oslo - flytter hele Aker-konsernet til Fornebu

Viktig for Fornebubanen

Bakteppet for grunneiernes mulighetsstudier til kommunen er behovet for økt boligbygging som følge av den sterke befolkningsveksten som er ventet i Oslo-regionen de neste 20 årene.

Men boligtallet må også opp for å gi nødvendig passasjergrunnlag for Fornebubanen – samtidig som grunneierne har sagt seg villige til å bidra til finansieringen av det kostbare og sterkt forsinkede samferdselsprosjektet, mot at de får bygge mer på eiendommene sine.