Skip to main content

– Folk må slutte å være redd for soppen

Leter: Henning Andreas Moen (7) leter etter sopp i skogen på Lilleøya, søndag formiddag. – Vi kom hit fordi det var sopp- sakskyndige til stede, sier mamma Marit Moen. alle foto: Joachim s. enger

Soppens dag ble markert ved Lilløyplassen naturhus. – Dagens mål er at folk skal slutte å være så redde for soppen, sier soppsakskyndig.

– Ungene synes det er utrolig stas å være ute i naturen og plukke sin egen mat, sier Marit Moen med et smil.

Bærende på en stor trekurv speider hun etter sopp på Lilleøya ved Fornebu, sammen med sin mann og sine to sønner. Hun forteller at familien kun har plukket sopp sammen én gang tidligere, men da ved Lommedalen.

– I dag tok vi turen hit først og fremst for å lære mer om sopp. For oss var det avgjørende at det skulle være soppsakskyndige til stede. Uten dem hadde vi ikke turt å ta sjansen på å plukke en eneste en, forteller hun.

LES OGSÅ: Oppdaget Turdagen i finværet i Bærumsmarka

 

OPPFORDRER TIL FRYKTLØSHET: Magnus Jørgensen (t.v.) og Pål Karlsen tok turen til Lilleøya for å lære interesserte mer om sopp.

Fant bare én sopp

For å markere soppens dag hadde to representanter fra Norges sopp- og nyttevekstforbund tatt turen til skogen ved Lilløyplassen naturhus, søndag formiddag. Her kunne familier og sopp-interesserte få tips, veiledning, og spørre om det de måtte lure på i forbindelse med plukkingen.

– Foreløpig har vi bare funnet en østerssopp, sier soppsakskyndig, Magnus Jørgensen, og holder frem en liten, grå sopp.

– Dette var rett og slett en veldig dårlig dag å plukke sopp på. Det er nemlig veldig tørt i skogen her. Heldigvis kan lykken være bedre allerede neste uke, fortsetter han.

LES OGSÅ: Hekta på ramsløk

 

DAGENS FANGST: Denne østerssoppen var den eneste soppen å spore på Lilleøya i går formiddag.

Voksende interesse

– Det vi ønsker å lære dem som har møtt opp i skogen her i dag, er at man må slutte å være redd for soppen, sier hans kompanjong, Pål Karlsen.

– Fordi folk er dovne og redde, har sopp blitt et naturprodukt som er underbrukt til de grader.

De to soppsakskyndige forteller at det er en voksende interesse for sopp, men også for andre nyttevekster. Målet deres for dagen er at flere skal få større interesse, men også føle seg tryggere når de skal legge ut på soppturer alene.

– Folk vet gjerne om steinsopp og kantarell – vi ønsker at folk skal få kjennskap til enda flere sopptyper, som de kan føle seg trygge på, sier Jørgensen.

– Det er bedre å kunne de gode soppene, enn å frykte de dårlige, sier Karlsen med et smil.

LES OGSÅ: – Endelig er det klart for åpning

 

GRILLING: Da soppturen var over fikk de fremmøtte servert vafler og kaffe ved Naturhuset. Noen valgte å grille medbragt mat.

Slutt på soppkontroll

Selv om det fra i år er slutt på soppkontroller, presiserer Karlsen at det kontinuerlig arrangeres offentlige soppturer i Asker og Bærum, som alle interesserte og nysgjerrige kan delta på.

– På disse turene kan man også møte opp med soppen man selv har plukket for å få en vurdering av dem av dyktige soppsakskyndige.

Vil ikke tilbake med det første

Norges sopp- og nyttevektsforbund har over 600 personer som et utdannet og godkjent som sakskyndige, og kan fungere som soppkontrollører over hele landet.

– Det er trist at det slutt på soppkontroller, men det var nødvendig. Til nå har soppkontrollene blitt finansiert av vår egen medlemskontingent, og det er ikke bærekraftig.

Selv om soppforholdene kan være forandret til neste helg, tenker ikke familien Moen seg tilbake på sopptur med det første.

– Vi føler oss ikke trygge på å plukke sopp uten at soppsakkyndige er til stede. Vi håper at soppkontrollene settes opp igjen, sier Rune Moen.

Les flere artikler