Arkitekt Øvergaards bolig på Fornebu til salgs

FIRE MÅL: Enebolig fra 1928 med hønsehus, garasje og strandlinje med båthus og flytebrygge. ALLE FOTO: LARS BOYESEN, DIAKRIT.

FIRE MÅL: Enebolig fra 1928 med hønsehus, garasje og strandlinje med båthus og flytebrygge. ALLE FOTO: LARS BOYESEN, DIAKRIT. Foto:

Har funnet skjulte rom i veggene.

DEL

Tomten på fire mål med enebolig, hønsehus, garasje og strandlinje med båthus og flytebrygge ligger nå ute for salg.

– Det er antagelig den siste store privateiendommen som noensinne kommer for salg i dette området. Det skjer mye på Oksenøya og om 10 år kommer eiendommen til å være en av de absolutte perlene, sier Lars Faale, daglig leder i Eie Stabekk.

Det er barnebarnet til Øvergaard som nå selger huset som delvis ble bygget på Hamar, og siden satt opp på Fornebu som et type ferdighus i sin tid.

– Han beveget seg mot funkisstilen, og han ville ha det enkelt. De var minimalister, forteller Ingri Egeberg (66) om besteforeldrene.

Øvergaard (1893–1972) ble født i Fredrikstad. Hans gjennombrudd kom da han vant konkurransen om Radiumhospitalet (1927). Han vant også konkurransen om Kristiansand kommunale sykehus (1931), og spesialiserte seg deretter på sykehus.

LES OGSÅ: Hotellet på Fornebu fikk en real makeover

KJØKKEN: Kjøkkenet med plassbygget innredning.

KJØKKEN: Kjøkkenet med plassbygget innredning. Foto:

89 år med historie

– Huset var okkupert av tyskerne under krigen, så da måtte de bo hos noen slektninger på Lysaker. Da de flyttet tilbake var huset nedslitt av støvler, så da valgte de å snu trappetrinnene, sier Egeberg.

Bak panelet har hun og foreldrene funnet flere skjulte rom med blant annet gjemte papirer.

– Men foreldrene mine har tatt ut det meste, så det mest spennende jeg har funnet er en kiste med brev. Ole Øvergaards far var skipper på seilskuter i 1880-årene, og jeg har funnet brevene som han skrev til Oles mor mens han var til sjøs. De er helt utrolige, forteller Egeberg.

VERKSTED: Her arbeidet Øvergaard i sin tid.

VERKSTED: Her arbeidet Øvergaard i sin tid. Foto:

Flytter nesten inn på museum

Lite er gjort de siste 89 årene.

– Huset fungerer greit, men det har ikke 2017-komfort. De nye eierne flytter ikke inn på et museum, men det er ikke langt unna, sier Faale.

Egeberg tror de nye eierne rett og slett må elske eiendommen.

– Noen arkitekter synes det er et fantastisk hus, og jeg tror man må bli forelsket i huset, sier Egeberg.

LES OGSÅ: Kaja og Simen malte alle rom i leiligheten

Må bevare uttrykket

Eiendommen er bevaringsverdig. Det skremmer noen, men trigger andre, ifølge Faale.

– At eiendommen er bevaringsverdig, vil si at det arkitektoniske uttrykket utvendig skal bestå, mens de innvendig ikke er noen begrensninger, sier Faale.

– Prisantydningen er på 24 millioner. Er den rett priset?

– Riktig pris er den prisen som en interessent er villig til å betale. Vi har hatt interesse som ikke er så langt unna utgangspunktet. Det er en eiendom som fanger interesse, og på et eller annet tidspunkt vil den finne sin neste eier, sier Faale.

TREVERK: Det er panel i alle rom.

TREVERK: Det er panel i alle rom. Foto:

Potensielle kjøpere

– Vi ser for oss to alternative kjøpere, enten noen som ser den historisk verdien og sjarmen, og som ønsker å modernisere moderat innvendig og ha eiendommen som den er, eller noen som ønsker en generasjonseiendom. Kommunen stiller seg mest sannsynlig positiv til et påbygg så lenge det har riktig arkitektonisk uttrykk, forteller Faale.

Egeberg drømmer om at en barnefamilie skal overta.

– Ole Øvergaard har tenkt at huset skulle ha en fremtid. Han hadde elsket at man bygde på, for han var i bevegelse hele tiden som arkitekt.

LES OGSÅ: Tre generasjoner under samme tak

Artikkeltags