Nå kan du se forkledde foto i Bærum Kunsthall

HISTORISK: Ana Maria Lopez og Vigdis Storsveen på Kunsthallens første fotoutstilling. Her foran bilder av Chan Hyo Bae som kler seg ut som mektige kvinner ifra historien og eventyrene.

HISTORISK: Ana Maria Lopez og Vigdis Storsveen på Kunsthallens første fotoutstilling. Her foran bilder av Chan Hyo Bae som kler seg ut som mektige kvinner ifra historien og eventyrene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

For første gang vises en ren fotoutstilling i Bærum Kunsthall. Og det handler om forkledde motiver.

DEL

– Vi har kalt utstillingen Forkledninger. Alle tre kunstnere berører temaer knyttet til hvordan vi definerer vår identitet, og vår tilhørighet i en tid der klær og attributter tilskrives stor verdi, sier styreleder Vigdis Storsveen i Bærum Kunsthall om bakgrunnen for navnevalget.

Chan Hyo Bae har fotografert seg selv kledd i kvinneklær. Duoen Michael Elmgreen og Ingar Dragset har kledd på Bertel Thorvaldsens skulpturer og tatt bilder. Og Trine Søndergaard har kledd modellene hun har portrettfotografert i en dansk folkedrakt fra Fanø.

– Bae iscenesetter seg selv som kvinne med utgangspunkt i mektige kvinneskikkelser i vestlig historie og kvinner i vestens eventyr. Han er tematisk opptatt av kulturutvekslingen mellom øst og vest, at det stort sett er vest som setter agendaen, sier Storsveen.

– Trine Søndergaard har jobbet mye med portrett. Hun tematisere ved å dekke til modellenes ansikter med dansk folkedrakt, sier hun videre.

Dansk ansiktsmaske

For på Fanø brukte kvinnene ansiktsmasken strude til beskyttelse mot sand, vind og sol.

– Hvorfor er det greit for oss å akseptere at dansker dekket seg med en folkedrakt, men ikke at mennesker fra andre kulturer gjør det, sier Ana Maria Lopez, som sammen med Storsveen har kuratert utstillingen.

PORTRETTER: Trine Søndergaard har latt sine modeller bruke tradisjonelle danske ansiktsmasker.

PORTRETTER: Trine Søndergaard har latt sine modeller bruke tradisjonelle danske ansiktsmasker. Foto:

LES OGSÅ: Kunsthall i medvind – men sliter med frivillige

Maskulint blir feminint

– Og Michael Elmgreen og Ingar Dragset leker med fortiden. Uten klær er statuene de har avbildet maskuline helteskikkelser, med klær blir de seksualisert og feminine, sier Lopez.

LES OGSÅ: Holen - maleriets ryddegutt

Lånt ut av Statoil

Alle fotografiene er utlånt fra Statoils kunstsamling.

– Statoils kunstsamling er en av de beste vi har her i Bærum, og med dette gjør vi litt av den tilgjengelig for allmennheten. Det er en av grunnen til at vi ville vise utstillingen. En annen er at Bærum Kunsthall også ønsker å lage utstillinger med samfunnsrelaterte temaer. Politiske utstillinger som skaper uro og stiller spørsmål rundt temaer det er vanskelig å prate om, som kjønnsidentitet, kulturimperialisme og fremmedfrykt, sier Lopez.

– Utstillingen er også det første samarbeidet vi har med næringslivet her ute på Fornebu, sier Storsveen.

 I kveld onsdag 7. februar klokken 18.00 åpner utstillingen, og den varer til og med søndag 4. mars.

Artikkeltags