Skip to main content

Aker selger eiendommer for milliarder til Kjell Inge Røkke

HANDLER INTERNT: Kjell Inge Røkke har kjøpt 25 prosent av selskapet som eier Fornebuporten. Røkke og investeringsselskapet hans TRG har selv kontorer øverst i den nærmeste kontorblokken på bildet.

Aker selger deler av Fornebuporten og andre eiendommer til Kjell Inge Røkke.

Det Røkke-dominerte Aker-konsernet letter eiendomseksponeringen og frigjør 1,55 milliard kroner i kontanter gjennom handelen, ifølge en melding fra Aker som blir omtalt i Dagens Næringsliv tirsdag.

Salget består av 25 prosent i Fornebu Gateway AS (Fornebuporten) og aksjene i Aker Maritime Finance AS. Sistnevnte eier åtte næringseiendommer, som i sin tid ble overtatt fra Aker-eide Akastor.

LES OGSÅ: Røkke rømmer Oslo - flytter hele Aker-konsernet til Fornebu

– Beholder kontroll

Salget til Røkke og investeringsselskapet hans The Resource Group TRG AS vil generere et kontantbidrag på 952 millioner kroner, fremgår det.

Forut for transaksjonen vil Aker motta et proveny på 600 millioner fra den eksterne finansieringen av Akastors næringseiendommer.

– Salget av våre næringseiendommer til Kjell Inge Røkke og TRG vil frigjøre kontanter for Aker, mens vi samtidig beholder kontroll over fasiliteter som er av strategisk viktighet for både Akastor og Aker Solutions. Aker styrker likviditeten, og opprettholder gjennom dette sin evne til attraktive utbytter og ivaretar en solid kontantbuffer for å gripe muligheter som kan oppstå i den nåværende nedturen i markedet, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Handler på «armlengdes avstand»

Avtalene ventes fullført nær Akers regnskapsmessige andre kvartal, etterfulgt av selskapets generalforsamling 22. april.

Kjell Inge Røkke er Akers styreleder og hovedaksjonær, og eier sammen med sin kone også TRG. Aker-sjef Øyvind Eriksen eier også en mindre aksjepost i TRG-datterselskapet TRG Holding AS.

Transaksjonene er derfor mellom nære relaterte parter, og prosessen ble dermed gjennomført på «armlengdes avstand», opplyser Aker i meldingen.

Åpner andre byggetrinn til sommeren

Første byggetrinn av Fornebuporten sto ferdig i fjor sommer, og huser blant andre Aker-selskapene Akastor, Det norske oljeselskap, Aker, Aker Solutions, Kværner – i tillegg til Kjell Inge Røkke selv og hans selskap.

LES OGSÅ: 360 Kværner-ansatte på plass på Fornebu

Andre byggetrinn åpnes til sommeren.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.