Siden 2014 har Legemiddelverket opplevd en dramatisk utvikling i manglende medisiner til apotekene. Regjeringen foreslår nå å øke Legemiddelverkets bevilgning med fire millioner kroner.

Har du opplevd medisinmangelen? Send oss en e-post!

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, er fornøyd med forslaget.

– Både på legenes og pasientenes vegne. Vår målsetting er at alle pasienter skal få en god behandling, selv når det er mangler på medisiner, sier han.

Fagdirektøren mener at fire millioner ekstra vil gi dem nok kapasitet til håndtere dagens situasjon – om det er tilstrekkelig for fremtiden er derimot usikkert. Han viser til at de allerede har fått 609 meldinger om mangler i 2019 – mot fjorårets 684 mangler.

– Dette problemet har vokst dramatisk og rammer stadig flere. Med den ekstra bevilgningen vil vi kunne øke vår kapasitet for å takle mangelsituasjonene bedre og raskere enn vi gjør i dag, sier han.

Vil ha beredskapslager for kopper

For å styrke vaksineberedskapen i Norge har Regjeringen også foreslått å sette av 12,8 millioner kroner til anskaffelse av et nasjonalt beredskapslager av vaksine mot kopper. I Regjeringens pressemelding (ekstern lenke) forklarer eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug, at man ikke trenger å være bekymret for å bli smittet av kopper slik situasjonen er i dag.

– Vi kjøper inn vaksine i beredskap for å være føre-var, sier hun i pressemeldingen.

Medisinmanglene i Norge

I februar i år kunne Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, fortelle at det var store mangler på medikamenter i 2018. 684 såkalte mangelsituasjoner – medisiner som ikke har kommet til apotekene – ble meldt inn i deres register i løpet av fjoråret, en kraftig økning fra årene før.

Så langt i år har det blitt meldt inn 341 nye mangelsaker på legemidler, på alt fra Paracet til kreftbehandling. Totalt har det vært hele 590 mangelsituasjoner i år, medregnet vedvarende utfordringer fra tidligere år.

Les Budstikkas saker om hvordan medisinmangelen påvirker kommunen: