– Samvittigheten min er hvit som snø. Dette er sukker som befordrer brødspising og det er notorisk sunt, hevder Bekkestua-mannen.

For 50 år siden fikk han nyss om et sjokoladepålegg som slo ut alle konkurrentene i det europeiske markedet. Som fabrikksjef på Sunda AS var han ikke sen om å starte jobben med å lage et alternativt produkt.

Nærmere ett år tok det før de første variantene av pålegget Nugatti ble lansert, på våren 1969. Da var allerede søte pålegg som Sunda, Sjokade og Nøtte på markedet.

Foretrekker syltetøy

Men søte pålegg gjør også sitt til et visst sukkerinntak. Snartland hevder han ikke har dårlig samvittighet for å ha fått så mange til å spise mye sukker. Men broren hans lot ikke muligheten til jobbrelatert erting gå fra seg.

– Han fleipet med at når jeg ødela tenner, måtte han bli tannlege for å reparere dem.

– Hvordan er ditt eget Nugatti-forbruk?

– Jeg spiser ikke mye Nugatti, men har alltid en boks i skapet til barnebarn som kommer på besøk. Jeg liker søte ting, men fortrekker syltetøy, sier han.

– Disse produktene er nok mest for barn og ungdom. Som barn spiste jeg jo Sunda. Men på hytta på fjellet er det alltid Nugatti.